De wereldwijde handel in exotische vogelsoorten is met 90% afgenomen sinds 2005. De belangrijkste oorzaak van deze drastische afname ligt in het verbod door de Europese Unie op het importeren van dit soort dieren uit 2005. De bekende aantallen zijn van 1,3 miljoen jaarlijks verhandelde wilde vogels afgenomen naar 130.000.
Dit zijn de conclusies van 6 Europese onderzoekers die gepubliceerd zijn in het magazine ‘Science Advances’. De dierenfamilie vogels wordt wereldwijd het meest verhandeld. In het verleden was Europa de grootste importeur van wilde vogelsoorten. Vóór het verbod door de Europese Unie uit 2005, vertegenwoordigden België, Spanje, Italië, Nederland en Portugal de import van twee derde van alle verhandelde wilde vogels op de wereldmarkt. Deze vogels waren voornamelijk afkomstig uit West-Afrika: 70% kwam uit Guinea, Mali en Senegal.
Diederik Strubbe, onderzoeker aan de Universiteit van Kopenhagen, Denemarken:
“Wanneer wilde vogelsoorten worden gevangen en verkocht in een andere land, dan zijn daar gevolgen van in beide gebieden. In het land waar ze gevangen worden kan het leiden tot een verlies van de biodiversiteit. Eveneens toont ons onderzoek dat de internationale handel van vogels één van de hoofdveroorzakers van de verspreiding van exotische vogelsoorten over de hele wereld is.”
Strubbe geeft ook aan dat exotische vogels de lokale ecosystemen negatief kunnen beïnvloeden; ze concurreren met inheemse vogels en vernietigen gewassen. Strubbe:
“Het verbod op de handel vanuit de Europese Unie en de daaropvolgende drastische vermindering van het aantal verhandelde vogels heeft dit risico sterk af laten nemen in het grootste deel van de wereld.”
Zangvogels en papegaaien
De vogelsoorten die het meest werden verhandeld vóór 2005 waren zangvogels en papegaaien. Onder de zangvogels besloegen de kanarie uit Mozambique (Crithagra mozambica) en de estrilda (Estrilda astrild) 80% van het totaal van geëxporteerde vogels. 18% waren papegaaien. Vandaag de dag vormen zangvogels nog geen 20% van alles geëxporteerde vogels, terwijl de verhandeling van papegaaien met 80% is gestegen. Papegaaien horen vandaag de dag tot de vogelsoorten die het meest bedreigd worden en met de hoogste kans om zich te vestigen in landen waar ze van nature niet voorkomen.
Latijns-Amerika
West-Afrika is vervangen door Latijns-Amerika als hoofdexporteur van exotische vogelsoorten. 50% van de wereldwijde export vindt plaats in Latijns-Amerika. De Verenigde Staten en Mexico zijn twee prominente nieuwe landen waar exotische vogels worden verkocht, met respectievelijk 82.000 en 23.000 vogels per jaar. Er wordt een switch gezien in de handel van exotische vogelsoorten naar gebieden met een hoge biodiversiteit. Bijvoorbeeld, veel regio’s in Zuidoost-Azië importeren nu vogels. Deze gebieden worden nu blootgesteld aan een hoog risico van invasie van exotische vogels.
Dit onderzoek toont de noodzaak voor een wereldwijd verbod op wilde diersoorten. Zo daalt het aantal verkochte vogels en neemt het risico op verspreiding in zones waar ze uitheems zijn af. Ook laat het zien dat een dergelijk beleid wel effect heeft.
Bron ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Nou dat is dan weer goed nieuws. Ik ben in het algemeen nogal sceptisch tegenover opgelegde beperkingen wanneer er veel geld te verdienen valt, maar blijkbaar helpt het toch en blijven de meeste vogels gewoon waar zij horen: in de natuur!