Door de Arabische Lente heeft de Egyptische overheid andere prioriteiten dan de handel in bedreigde diersoorten. De Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten (CITES) is een verdrag dat door 175 landen is ondertekend. Ook Egypte heeft dit ondertekend, maar sinds de revolutie van 2011 heeft de overheid minder middelen ter beschikking om de wet af te dwingen, waardoor het aantal smokkelaars in bedreigde diersoorten is toegenomen.
De smokkel in bedreigde diersoorten en de illegale nationale en internationale handel vieren hoogtij in Egypte. Veel dieren worden aan Azië en de golfstaten door verhandeld. Veel van de dieren worden in appartementen gehouden die dienst doen als tijdelijke showroom voor potentiële kopers. Ook komen de dieren terecht in dierenwinkels en privédierentuinen.
Het is erg gemakkelijk om in Egypte aan exotische dieren te komen. Zelfs in dierenwinkels kan men gewoon een krokodil, aapje of leeuwenjong kopen. Veel handelaren weten niet hoe ze met de dieren om moeten gaan, waardoor deze vaak aan trauma’s bezwijken. De dieren die wel onderschept worden door de overheid, zijn meestal niet beter af. Ze worden naar lokale dierentuinen gebracht waar de omstandigheden zeer slecht zijn. De dieren worden slecht verzorgd, sterven of worden gestolen. Ook laat het personeel bezoekers in ruil voor wat fooi gedrogeerde dieren aanraken. Daarnaast groeit het aantal privédierentuinen in Egypte en lijkt de overheid hier niet tegen opgewassen uit angst voor de smokkelaars.
Bron: Reformatorisch Dagblad ©PiepVandaag.nl Nicole Brinker