Spaanse organisaties hebben meer dan een half miljoen handtekeningen verzameld voor een burgerinitiatief dat oproept tot intrekking van de wet die stierenvechten als cultureel erfgoed erkent. Met deze 500.000 miljoen handtekeningen moet het Spaanse congres het initiatief officieel in behandeling nemen. Door de status van cultureel erfgoed is het momenteel niet mogelijk om stierenvechten in Spanje te verbieden.

Half miljoen handtekeningen
Half miljoen handtekeningen tegen stierenvechten in Spanje | Foto: publiek domein

De huidige wetgeving maakt het onmogelijk om stappen te zetten richting een verbod op stierenvechten. Hierdoor kunnen Spaanse deelstaten en gemeenten het stierenvechten niet zelf reguleren. Met het burgerinitiatief moet het Spaanse congres zich buigen over het intrekken van de wet die stierenvechten als cultureel erfgoed erkent. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) steunt dit burgerinitiatief.

Catalonië en de Balearen

In het verleden zijn er pogingen ondernomen om stierenvechten in te perken, onder andere in Catalonië (2012) en op de Balearen (2017). CAS International was in beide gevallen betrokken bij dit proces. In Catalonië ging het om een volledig verbod, terwijl de Balearen streefden naar een gedeeltelijke inperking, waarbij het verwonden en doden van stieren niet langer was toegestaan – de zogenaamde ‘stierengevechten zonder bloed’. De bestaande wetgeving blokkeerde echter beide initiatieven.

Daarnaast zorgt deze wet ervoor dat de stierenvechtsector meer financiële steun krijgt via subsidies. Bovendien stimuleert hij actief de promotie van stierenvechten onder jongeren.

#GNvdD: Stierenvechten niet langer cultureel erfgoed in Mexico

Half miljoen handtekeningen

Begin januari 2024 dienden verschillende organisaties en andere maatschappelijke vertegenwoordigers het burgerinitiatief in bij het Congres van Afgevaardigden in Spanje. Dankzij de campagne No es mi Cultura (Het is niet mijn cultuur), de inzet van meer dan 200 organisaties (waaronder CAS International) en de inspanningen van meer dan 3.000 vrijwilligers in 40 provincies werden meer dan een half miljoen handtekeningen verzameld. Dit gebeurde op allerlei locaties: festivals, concerten, demonstraties, sportevenementen, markten en culturele evenementen. Alleen mensen met de Spaanse nationaliteit mochten ondertekenen. Maite van Gerwen, directeur van CAS International:

“Het is geweldig wat onze collega’s in Spanje voor elkaar hebben gekregen! De vele handtekeningen die zijn opgehaald bevestigen het beeld dat in verschillende opinieonderzoeken naar voren komt: het draagvlak voor het stierenvechten verdwijnt in Spanje. De politiek is nu aan zet. We hopen dat partijen de wens van de bevolking serieus nemen en inderdaad deze wet intrekken.”

Weinig interesse

In 2013 verklaarde de Spaanse regering het stierenvechten tot cultureel erfgoed. Ondanks deze wettelijke bescherming is het aantal stierengevechten jaarlijks gestaag afgenomen. Volgens data afkomstig van het Spaanse ministerie van Cultuur is het aantal stierengevechten gehalveerd tussen 2009 en 2019 (van 2.684 naar 1.425). Hetzelfde ministerie onderzocht hoeveel mensen naar het stierenvechten en stierenfeesten gaan: in 2018-2019 was dit maar 8 procent van de Spaanse bevolking.

Volgens recente enquêtes is meer dan 50 procent van de Spanjaarden voor het verbieden of inperken van het stierenvechten (SocioMétrica, 2019). Daarnaast wees een studie van Fundación BBVA in 2022 uit dat 8 op de 10 Spanjaarden tegen het gebruik van dieren voor het stierenvechten is. En een recent onderzoek, uitgevoerd door Ipsos I&O Public voor CAS International, laat zien dat stierengevechten in Spanje, Frankrijk en Portugal worden afgewezen. 77 procent van de respondenten vindt dat het stierenvechten dieren te veel leed toebrengt en 58 procent vindt dat het verboden moet worden.

Bron:

Burgerinitiatief voor einde van stierenvechten in Mexico-Stad

#GNvdD: Colombiaanse president maakt verbod stierenvechten officieel

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer