Freestyleskiër Gus Kenworthy is een echte hondenliefhebber, die zijn positie gebruikt om aandacht te vragen voor de vreselijke wijze waarop honden in Zuid-Korea worden behandeld. Hij werkt samen met Humane Society International en bezocht vrijdag een hondenfarm, waar de huisdieren worden gefokt voor de slacht. Voorafgaand aan de Olympische Spelen gaf Gus in interviews al aan dat hij een hond zou meenemen uit Zuid-Korea. Hij houdt woord: samen met zijn vriend heeft hij een hondje geadopteerd. De grijs met witte pup gaan ze Beemo noemen.

Gus Kenworthy zet zich in voor honden en bezocht een hondenfarm in Zuid-Korea | Fotocredit: Animal People Forum Flickr via Compfight cc

Een Olympische medaille zat er dit keer helaas niet in voor freestyleskiër Gus Kenworthy, maar voor ons is hij toch een held. Hij sprak zich al eerder uit tegen de barbaarse hondenvleeshandel in Zuid-Korea en is vrijdag samen met zijn vriend Matthew Wilkas bij een hondenfarm gaan kijken. Op deze manier wist hij media-aandacht te krijgen voor het leed dat deze dieren wordt aangedaan. De honden- en kattenvleesindustrie is extreem wreed. De manier waarop de dieren worden gehuisvest, gemarteld en gedood is onbeschrijfelijk. Ze zitten op elkaar gepropt in kooien en soms worden hun poten afgehakt, omdat het vlees van gemartelde dieren lekkerder zou smaken. Voor deze dieren geen snelle, pijnloze dood bij de slacht: ze worden levend gevild of gekookt, opgehangen, geëlektrocuteerd of eerst met een brander bewerkt.

Geëmotioneerd 
Samen met organisatie Humane Society International (HSI) en een verslaggever van Associated Press, bezochten Gus en zijn vriend vrijdag een hondenfarm. Hier leven zo’n 90 honden onder miserabele omstandigheden.

De hondenboerderij ligt op 45 minuten afstand van het centrum van Seoul. Het gebouw is vies en krakkemikkig, en buiten liggen honden aan de ketting in de modder. In kooien van hout en draadstaal zitten 1 tot 4 honden. In een van de kooien troffen ze een hond aan die net had geworpen en haar levenloze pupje driftig aan het likken was.

Gus was aangedaan door wat hij zag:

“Het is een van de meest trieste plaatsen waar ik ben geweest.”

Hoe treurig de hondenboerderij er ook uitziet, voor deze dieren gaat het tij gelukkig keren. Humane Society International heeft de boer ervan kunnen overtuigen de farm te sluiten en de honden over te dragen. Hij gaat voortaan paddenstoelen en andere planten kweken. Hij heeft er nooit bewust voor gekozen om honden te gaan houden voor de slacht, maar dit is zo gelopen omdat zijn Jindohonden pups bleven krijgen. Toen HSI aanbood hem uit te kopen maakte hij hier graag gebruik van.

De bezichtiging was voor Gus en Matthew heel indrukwekkend.

“Het voelt echt alsof mijn hart gebroken is.”

Honden zijn vrienden, geen voedsel
Ze geven aan dat ze de Koreanen niet willen vertellen wat ze wel of niet mogen eten, maar zijn wel van mening dat dieren die gefokt worden om geslacht te worden, een betere kwaliteit van leven verdienen.

“Ik vind niet dat het juist is om hier te komen en te zeggen ‘zoals wij het doen is het de juiste manier’. Maar aan de andere kant vind ik niet dat wreedheid te maken heeft met cultuur.”

“Honden verdienen kameraadschap, een leven als huisdier. Het enige dat ze willen is liefde en aandacht en hier zitten ze opgesloten in kleine metalen kooien in de sneeuw, zonder eten.”

17.000 hondenboerderijen
Voor Gus en Matthew was het een heftig bezoek, maar volgens Nara Kim zijn de omstandigheden op deze boerderij niet zo schrijnend als in vergelijking met andere fokkerijen.

Elk jaar worden zeker 2 miljoen honden slacht in Zuid-Korea. De dieren worden vooral gegeten door oudere Koreanen. HSI schat dat er zo’n 17.000 hondenboerderijen zijn in Korea, waarvan 17 (geregistreerde) boerderijen in de omgeving van het Olympisch dorp. Deze boerderij is de 11e die de organisatie helpt sluiten. Het doel is om de Koreaanse regering ertoe te bewegen een einde te maken aan deze industrie. De organisatie wil het goede voorbeeld geven door andere bronnen van inkomsten te vinden voor boeren die willen stoppen.

Vrijdag waren er 87 honden aanwezig en er zijn pups op komst. De dieren worden gevaccineerd en in quarantaine geplaatst, waarna ze naar de Verenigde Staten gaan om geadopteerd te worden. Hoewel ook in Korea honden steeds meer als huisdier worden gehouden, is de vraag lang niet zo groot als in de VS en de asiels zitten overvol.

Leedvergelijk
Zoals vaak wanneer iemand zich inzet om een specifieke situatie te helpen verbeteren, kreeg Gus negatieve reacties op zijn Twitter-account. Van mensen die vinden dat hij het Koreaanse volk beledigt, tot mensen die van mening zijn dat er sprake is van een dubbele moraal, omdat er in westerse landen veel kippen, varkens en koeien geslacht worden voor hun vlees. Gus reageerde daar als volgt op:

“Als er iets mis is met 10 dingen, is het niet verkeerd om 1 probleem op te willen lossen, alleen omdat er dan nog 9 andere over blijven. Het is nog steeds een verbetering. Het aantal varkens, runderen en kippen dat voor voedsel wordt gefokt is meer dan 150 miljard per jaar. Dat moet inderdaad ook veranderen, maar dat is een veel grotere verandering om voor elkaar te krijgen.”

Just b/c 10 things are wrong doesn’t mean working to solve 1 issue is bad b/c it leaves 9 other problems. It’s still positive change. The number of 🐷🐄🐓 raised for food in the US is over 150bill a year. Yes, that DOES need to change but it’s a MUCH bigger change to make happen. https://t.co/RkF6K9AOTO

— Gus Kenworthy (@guskenworthy) 23 februari 2018

Dierenvrienden onder de topsporters
Zoals eerder op Animals Today te lezen zet ook de Canades schaatster Meagan Duhamel zich in om Koreaanse honden te helpen. Ze adopteerde vorig jaar een hondje uit Korea en is van plan na de Spelen geredde honden te laten overvliegen.

Gelukkig vroeg ook een Nederlandse schaatser aandacht voor de hondenvleeshandel. Tijdens een persconferentie zei Jan Blokhuijsen:

“Behandel honden alsjeblieft beter in dit land.”

Dit kwam hem op kritiek te staan van de Koreaanse bevolking en chef de mission Jeroen Bijl bood namens NOC*NSF notabene zijn excuses aan voor de uitingen van Blockhuijsen. Ook Blokhuijsen zelf was genoodzaakt excuses aan te bieden:

“Ik zeg sorry tegen de Zuid-Koreaanse bevolking. Het was niet mijn intentie om jullie en jullie land te beledigen. Ik geef om het welzijn van dieren in het algemeen en ik hoop dat we deze aarde een betere wereld kunnen maken voor mens en dier. Ik geniet van de Olympische Spelen en wil jullie bedanken voor de gastvrijheid.”

Dat neemt niet weg dat hij een verslaggever van de NOS vertelde achter zijn woorden te staan en vanuit het hart sprak.

Geredde honden uit Sotsji
Bij de Olympische Spelen in Sotsji, waar Gus een zilveren medaille won, adopteerde hij 5 honden. Twee overleden helaas voor ze naar de Verenigde Staten konden gaan, maar de overige 3 hebben een heerlijk leven. Moederhond Mamuchka woont bij Gus’ moeder en twee pups Jake en Mishka bij Gus’ ex-vriend Robin MacDonald. Gus en Matthew besloten ook in Korea een pup te adopteren, en lieten zaterdag weten haar Beemo te noemen.

Bron: AP ©Animals Today Angelique Lagarde