Stieren in de Spaanse regio Valencia worden totaal uitgebuit ter amusement voor lokale en internationale liefhebbers van het traditionele stierenfeest Bous al carrer (Stieren op straat). Het dierenleed is er intens. Nu er deze zomer al zeven doden en 300 gewonden zijn gevallen onder de toeschouwers, worden er vraagtekens gezet bij de veiligheid en ethiek van deze spektakels. Onder de gewonden bevonden zich onder andere minderjarigen die door de stierenhoorns waren doorboord.
Het oh zo bekende straatfeest waarbij stieren door de straten rennen omringd door toeschouwers heeft de laatste jaren veel doden en gewonden opgeleverd. Stieren in Valencia worden in tegenstelling tot stieren in andere plaatsen in Spanje niet per sé gedood na het feest, maar vaak juist opnieuw ingezet bij een volgend spektakel. Ondanks dat hen het leven mogelijk gespaard blijft, is de voortdurende herhaling van deze mishandeling zeer traumatisch voor de dieren. Het Comité Anti Stierenvechten laat weten aan Animals Today dat stieren en koeien ingezet worden tot ze letterlijk neervallen van uitputting, feest na feest. En daarbij kent de regio Valencia het hoogste aantal aan stierenfeesten in Spanje.
Documentamos los 'Bous a la mar' de Dénia, que terminarán por fin este domingo.
En total, habrán soltado 96 toros y vacas, más los cabestros, en una plaza montada con una parte abierta al mar, para intentar que caigan al agua. 😡
Más info: https://t.co/vCwTgqhPib pic.twitter.com/O4gACWyCbp
— AnimaNaturalis (@AnimaNaturalis) July 15, 2022
De Spaanse Partij voor de dieren PACMA vindt dan ook dat het afgelopen moet zijn met deze traditie. Zij is groot voorstander van de afschaffing van verouderde festiviteiten met dieren, en stelt voor dat bewoners zich richten op de vele andere eeuwenoude Valenciaanse tradities waarbij er geen dierenleed plaatsvindt. PACMA:
“Elke andere maatregel dan het verbod op alle stierengevechten zal nutteloos zijn. Deze spektakels zijn gebaseerd op extreme wreedheid en geweld, en vormen als zodanig, naast martelingen voor dieren, een groot gevaar voor mensen. Dit zijn obsolete tradities die geweld aanwakkeren en de samenleving vergiftigen.”
Ook vicevoorzitter van de Valenciaanse regering Aitana Mas pleit voor een debat over een mogelijk verbod op stierenfeesten. Zij benadrukt dat er een groeiend bewustzijn bij Spanjaarden is over dieren en dat daarnaast ook het publiek bescherming moet krijgen. Tot op heden zijn er deze zomer al honderden slachtoffers gevallen, waaronder zeven doden. Toch blijft het al dan niet verbieden van deze geliefde traditie een gevoelig onderwerp. Jaarlijks vinden er ongeveer 18.000 stierenfeesten plaats in het Zuid-Europese land.
Nog een reden om de gruwelijke stierenfeesten te verbieden. Naast het enorme dierenleed, worden kinderen met dit soort taferelen geconfronteerd. Mensen nemen ongekende risico's, met familiedrama's tot gevolg https://t.co/aBWRUccQFf
— CAS International (@CAS_Int) July 21, 2022
Dierenwelzijn
Voorzitter van de Valenciaanse Raad van Veterinaire Colleges, Inmaculada Ibor, is van mening dat een dierenarts verplicht aanwezig zou moeten zijn bij handelingen met vee. Zij kunnen mogelijke ongelukken voorkomen en de gezondheidsdocumentatie en het ontsmetten van de stieren controleren. Bovendien zouden zij kunnen ingrijpen indien er iets niet in orde is met een dier.
Toch zullen er niet overal in Valencia stierengevechten of -feesten plaatsvinden. Zo zijn deze dit jaar opgeschort in de Valenciaanse stad Tavernes de la Valldigna. De lokale overheid van Compromís en PSPV zullen geen toestemming meer verlenen voor de viering van stierengevechten, aangezien deze naar hun zeggen “overduidelijk een vorm van dierenmishandeling” is.
Burgemeester van Tavernes de la Valldigna Sergi González:
“Dit is iets waar veel over wordt gesproken, maar wij hebben nu gedaan, wat maar enkelen hebben gedurfd.”
Minderjarigen
In 2015 waren de maatregelen als aangescherpt, vanwege het hoge dodental onder de toeschouwers. Kinderen onder de 16 jaar, mensen met een fysieke of psychologische handicap en mensen onder invloed van alcohol of drugs mogen niet meedoen aan het feest. Het bijwonen van het stierenfeest is namelijk niet zonder gevaar. Mensen worden vaak aangevallen en raken verwond. In juli werd een jongetje van nog maar twaalf jaar doorboord met de scherpe hoorns van een stier. Officieel mogen kinderen niet meedoen aan het feest, maar zij mogen wel aanwezig zijn. Toch nemen nog steeds veel volwassenen hun minderjarige kinderen mee naar de Bous al carrer. Momenteel staat daar een boete op van 30.000 euro.
⚠️ Milagrosamente no tenemos que lamentar otra tragedia.
Un toro embiste a un niño en los bous al carrer de Tavernes de la Valldigna, gobernado por @compromis
Menores presenciando maltrato animal, contraviniendo la ley de protección de la infancia.
Estamos preparando denuncia. pic.twitter.com/F996LLCKNa
— PACMA (@PartidoPACMA) September 22, 2019
Onze eindredacteur Estefania Pampin Zuidmeer groeide op in de regio Valencia en werkt in het Comité Anti Stierenvechten. De stierenfeesten zijn volgens haar schadelijk voor kinderen:
“Kinderen leren tijdens deze feesten dat het normaal is om stieren geweld aan te doen. Dat je een dier mag schoppen als wijze van vermaak. Volwassenen die in zo’n omgeving opgroeien kunnen het hele jaar uitkijken naar deze feesten, waar ze ‘lol’ trappen door een stier te pesten. Het is wetenschappelijk bewezen dat als kinderen geweld tegen dieren zien, ze hier onverschillig voor kunnen worden.”
Dierenwelzijnsorganisatie AnimaNaturalis heeft zich sterk afkeurend uitgesproken over het blootstellen van kinderen aan dierenmishandeling. Onder andere over een wel heel bijzonder stierenfeest dat onlangs werd georganiseerd in de gemeente Nules in Castellón (Valencia): een opsluiting met kalveren, onder de naam Transhumància (veetrek). Kortom, een nabootsing van de Bous al carrer, maar dan voor kinderen.
🔴 @AnimaNaturalis denuncia la participació de menors en una «exhibició de transhumància» de bous a Nuleshttps://t.co/9XRRrAZQiH
via @diarilaveucat— Diari La Veu (@diarilaveucat) August 29, 2022
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools