Dierenbescherming Amsterdam: Grote waardering voor dierenspeciaalzaken die geen dieren verkopen en klanten die dieren willen aanschaffen doorverwijzen naar de opvangcentra!

Dierenbescherming Amsterdam introduceert waarderingscertificaten en voorkeurslijsten voor dierenspeciaalzaken. Ruud Vosveld van diervoederspeciaalzaak Ruco ontvangt het eerste waarderingscertificaat

Cavia
Foto: ShotHotspot.com / Foter.com / CC BY

Dierenbescherming Amsterdam heeft grote waardering voor dierenspeciaalzaken in Amsterdam en Diemen die geen dieren (meer) verkopen en klanten die dieren willen aanschaffen doorverwijzen naar de opvangcentra. Het welzijn van te koop aangeboden dieren staat eenvoudigweg onder te grote druk, nodigt uit tot impulsaankopen zodat de dieren vaak ook bij de consument in de problemen komen of gedumpt worden. Om de winkeliers de waardering te geven die zij verdienen gaat DBA certificaten uitreiken aan winkeliers die geen levende dieren verkopen in hun zaak. Ook zullen voorkeurslijsten beschikbaar komen op de website en via social media. Consumenten kunnen zo zien welke dierenspeciaalzaken in Amsterdam en Diemen als diervriendelijk of diervriendelijker beoordeeld worden door de Dierenbescherming.

Dierenbescherming Amsterdam nodigt alle winkeliers uit zich te melden en aan te geven of zij dier-vrij zijn of dat zij bijvoorbeeld recentelijk zijn gestopt met de verkoop van konijnen en knaagdieren. Ook dat laatste is al een enorm grote stap in de goed richting en winkeliers leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan het welzijn van konijnen en knaagdieren.

Deze week heeft dierenspeciaalzaakhouder Ruud Vosveld van diervoederspeciaalzaak Ruco het eerste certificaat ontvangen.

Ruud Vosveld:

“Het is niet mogelijk om dieren te verkopen in een dierenspeciaalzaak en van je zelf te zeggen dat je diervriendelijk en verantwoordelijk bezig bent. Een ‘goede’ dierenspeciaalzaak die dieren verkoopt, bestaat dus eigenlijk niet. 35 jaar geleden wist ik al dat ik al dat gedoe niet wilde. De verantwoordelijkheid met betrekking tot de verzorging, verknipte dieren omdat ze bijvoorbeeld niet goed gesocialiseerd zijn en het grote probleem van de niet-verkochte dieren, de overschotten. Want wat moet je daar nu mee? Het is vreselijk om te moeten zeggen, maar een groot deel van deze dieren wordt door de winkeliers gedumpt, gedood of door de wc- gespeld. Zieke dieren worden vaak niet behandeld en weggemoffeld. Ik heb voor mezelf besloten dat ik hier geen onderdeel van wil uitmaken.”

Lees hier het hele interview met Ruud Vosveld

Winkeliers die in aanmerking willen komen voor het waarderingscertificaat van de Dierenbescherming kunnen zich melden door een mail te sturen naar: kantoor@dierenbescherming.nu. De voorkeurslijsten met diervriendelijke en diervriendelijker dierenspeciaalzaken zal in de loop van de tijd aangevuld worden. De lijsten zijn vanaf eind januari beschikbaar via de site van Dierenbescherming Amsterdam.

Persbericht Dierenbescherming Amsterdam