Bij een grote stalbrand in het Land van Maas en Waal zijn ongeveer 50.000 kippen doodgegaan, meldt Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
Het drama vond plaats in het Gelderse Puiflijk. De stal waar de dieren verbleven vloog vannacht door onbekende oorzaak in brand. Vanwege de harde wind van storm Henk verspreidde de brand zich snel. De brandweer liet de stal gecontroleerd uitbranden. De brand werd ontdekt door werknemers van het bedrijf die naast de stallen wonen. Zij belden 112, maar het lukte niet meer om de kippen uit de stal te halen. Het vuur verspreidde zich razendsnel en ook voor de brandweerlieden zou het te gevaarlijk worden om de dieren te bevrijden.
Brandwerende scheiding
De naastgelegen stal, waar ook zo’n 50.000 kippen in zitten, werd natgehouden. Tussen de twee stallen zat een brandwerende scheiding, maar in de stallen waren geen sprinklers aanwezig. Voor stallen van deze grootte is dat niet verplicht. Er was geen asbest in de stal aanwezig. Toch werden bewoners van het nabijgelegen Druten aangeraden om deuren en ramen gesloten te houden tegen de rook.
Gebrekkige aanpak
Vorig jaar oktober meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat de aanpak van stalbranden stagneert en de brandveiligheid niet verbetert. Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van OVV, vatte het als volgt samen:
“In de branche en bij de overheid is er te weinig aandacht voor de brandveiligheid van dieren in de steeds groter wordende stallen. De Nederlandse veehouderij dient zich op dat punt te verbeteren.”
Dat er sindsdien nauwelijks iets verbeterd is, kan deels worden verklaard door desinteresse bij de veestalhouders, die ervan uitgaan dat een grote stalbrand hen niet zal treffen. Ook door onzekerheid over de gevolgen van stikstofmaatregelen, staan investeringen in brandveiligheid niet hoog op de to-do lijst.
Stalbranden moeten worden aangepakt
Demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedsel komt niet veel verder dan stellen dat hij ‘volop bezig’ is met nieuwe regelgeving om grote stalbranden te voorkomen. Hij denkt dan vooral aan regelmatige (electra)keuringen van alle veehouderijen. Niet alleen Adema moet aan de slag, ook de Minister van Binnenlandse zaken, landbouworganisatie LTO Nederland en het Verbond van Verzekeraars zijn aan zet.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Laura Lancée