Dankzij samenwerking tussen de Nigeriaanse douane en de Wildlife Justice Commission is in maart een grote container met een schrikbarende 1,58 ton aan olifantenivoor onderschept in Hai Phong, Vietnam. Naar aanleiding van deze ontdekking zijn enkele dagen geleden twee grote Nigeriaanse ivoorhandelaren gearresteerd.
Ivoor is in bepaalde delen van de wereld nog altijd erg in trek. Het is een statussymbool en wordt onder meer gebruikt voor dure snuisterijen die cadeau gegeven worden. Vooral in Azië zijn geïnteresseerden te vinden. Hoewel de handel in ivoor op internationaal niveau veelal aan banden is gelegd, weten criminelen nog altijd hun waar te smokkelen naar andere landen. Zo was het weer raak in maart dit jaar. In Vietnam troffen instanties een grote container gevuld met 1580 kilo ivoor aan. Onbekend was echter wie achter deze illegale handel zat.
Nigeriaanse ivoorhandelaren
De mogelijke daders waren echter snel opgespoord. Binnen een tijdsbestek van slechts enkele weken slaagde de Wildlife Justice Commission erin de locatie van zowel de vermoedelijke verzender als de leverancier van het ivoor te lokaliseren. De Wildlife Justice Commission opereert wereldwijd en heeft als missie het ontmantelen van georganiseerde criminele netwerken die handelen in dieren en dierproducten, hout en vis. Nadat de commissie de vermeende daders kon identificeren zijn de Nigeriaanse autoriteiten ingelicht. De Nigeriaanse instanties namen de meldingen zeer serieus en op 16 mei werd de eerste verdachte gearresteerd, de tweede kon een dag later worden opgepakt.
Afrikaanse olifanten
Het ivoor zou afkomstig zijn van Afrikaanse olifanten gedood door stropers. Stroperij is de oorzaak van 60 procent van de sterfgevallen van deze diersoort. Hoewel ivoren slagtanden het voornaamste doelwit zijn, is er ook vraag naar hun vlees en huid. Als gevolg hiervan staat de Afrikaanse bosolifant nu op de lijst van ernstig bedreigde diersoorten en is de Afrikaanse savanneolifant geclassificeerd als bedreigd op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN. Uitvoerend directeur Olivia Swaak-Goldman van de Wildlife Justice Commission is onder de indruk van de inzet die Nigeria toonde:
“’De efficiëntie waarmee [de Nigeriaanse douane] intensieve onderzoeken na de inbeslagname kon uitvoeren om de verantwoordelijken voor de zending te identificeren en te arresteren, toont aan dat Nigeria zich inzet om de handel in wilde dieren te bestrijden. Dat dit alles binnen een paar weken na een gerapporteerde inbeslagname kon worden bereikt, moet worden erkend en geprezen als een geweldige werkwijze.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius