Een nieuwe studie heeft grote kledingmerken zoals Zara, H&M en Nike in verband gebracht met de ontbossing van het Amazoneregenwoud. De bedrijven kopen hun leer bij Braziliaanse leerbedrijven die mogelijk zakendoen met veebedrijven in het Amazonegebied. Deze veeteelt op gekapt gebied is de grootste oorzaak van ontbossing in de Amazone.
Na het volgen van de complexe, wereldwijde distributieketens van meerdere kledingbedrijven, concluderen de onderzoekers van Stand.earth -een onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in distributieketens – dat veel van deze bedrijven hoogstwaarschijnlijk betrokken zijn bij de ontbossing van het Amazoneregenwoud. De merken kopen leer bij leerlooierijen die op hun beurt, via meerdere bedrijven, inkopen bij boerderijen op gekapt grondgebied.
Volgens Slow Factory, een non-profit milieuorganisatie die heeft meegeholpen aan het onderzoek, “duwt de mode-industrie het Amazoneregenwoud dichter bij onomkeerbare ecologische instorting”, en maakt dit ons allemaal medeplichtig:
“Als je leren schoenen, een leren riem of een leren handtas draagt, is het zeer waarschijnlijk dat deze vervaardigd zijn door het vernietigen van het Amazoneregenwoud.”
New research by @standearth shows fashion brands, including @Coach, @LVMH, @Prada, @hm, @ZARA, @adidas, @Nike, @newbalance, @Teva, @UGG + @Fendi, have ties to industry deforesting the Amazon. They have a responsibility to stop this NOW.https://t.co/ugnqejnfdF
— Amazon Watch (@amazonwatch) November 30, 2021
Het onderzoek
Voor het onderzoek werden bijna een half miljoen datasets van douanes gebruikt. Het blijkt dat meer dan honderd merken, waaronder Coach, Prada, Guess, Louis Vuitton, Calvin Klein, H&M, Zara, Adidas, Nike, Reebok, New Balance, Teva, UGG en Fendi potentieel verantwoordelijk zijn voor de ontbossing. Het blijkt dat meer dan vijftig merken distributieketens hebben die leiden naar JBS, de grootste leerexporteur van Brazilië. JBS staat erom bekend dat het zijn leer inkoopt bij boerderijen die stukken bos in het Amazonegebied kappen voor grondgebied.
Hoewel de modebedrijven dus niet direct zelf het Amazoneregenwoud vernietigen, doen ze zaken met bedrijven die dat wel doen. Uit de 84 kledingmerken die werden onderzocht, voeren er 23 actief beleid om ontbossing tegen te gaan. Op basis van de onderzoeksresultaten noemen de auteurs het “aannemelijk” dat deze bedrijven hun eigen beleid overtreden. Volgens een van de auteurs van het onderzoek, Greg Higgs, kan je dan ook concluderen dat dit soort beleid “geen tastbaar effect” heeft gehad.
A recent report from research firm https://t.co/a6FiZqRM4n found that 70+ fashion brands, including Zara, Adidas, Coach, and Nike, could indirectly be spurring deforestation in the Amazon
Read the full thread: https://t.co/aAAkFejzpE pic.twitter.com/mcX7aqfaTM
— NowThis Impact (@nowthisimpact) December 6, 2021
Het Amazoneregenwoud
Al in 2019 en 2020 begon de internationale kritiek op Brazilië voor het niet voldoende optreden tegen de bosbranden in het Amazoneregenwoud. En tot de dag van vandaag blijft de ontbossing alleen maar toenemen: dankzij het beleid van president Bolsonaro is de ontbossing zelfs op het hoogste punt in vijftien jaar gekomen. Vorig jaar alleen al verloor de Amazone meer dan 8.400 vierkante kilometer aan bos. Inmiddels is er al in totaal meer dan een miljoen vierkante kilometer bos verdwenen sinds 1988. Onderzoek heeft aangetoond dat veeteelt de grootste oorzaak van de ontbossing is.
Amazone in Brazilië verloor 8.426 vierkante kilometer aan bos in 2020
Dit terwijl de Amazone een onmisbare functie voor onze planeet heeft. De Amazone is het grootste regenwoud op aarde, en kent de hoogste biodiversiteit van allemaal. De planten en bomen van de Amazone nemen gigantische hoeveelheden CO2 op: als het bos verdwijnt, zal de wereldwijde CO2-concentratie alleen maar meer toenemen. Een studie uit 2020 heeft bevonden dat het Amazoneregenwoud nu al een miljard ton meer CO2 uitstoot dan dat het opneemt. En als de Amazone meer dan 25 procent van haar omvang verliest, zullen wereldwijd weerpatronen veranderen en zal de aarde droger worden.
From our archives: Research indicates that parts of the Amazon and other tropical forests are now emitting more CO2 than they absorb.https://t.co/rIoxiLMn8Y
— Yale Environment 360 (@YaleE360) December 5, 2021
Medeplichtig
De auteurs vonden schakels in de distributieketens van deze kledingbedrijven die het zeer aannemelijk maken dat individuele goederen afkomstig zijn van veehouderijen in de Amazone, maar er is echter geen directe link te leggen tussen deze kledingmerken en de ontbossing. Dit is lastig te bewijzen, omdat door de vele schakels in de distributieketens het vaak niet duidelijk is waar het leer precies vandaan komt. Ook zijn veel bedrijven ondoorzichtig als het gaat om de herkomst van hun leer.
Slow Factory roept daarom de kledingindustrie op om geen leer meer te kopen van bedrijven die niet kunnen aantonen waar hun leer vandaan komt. Hoewel de merken misschien niet moedwillig leer kopen dat afkomstig is van boerderijen die de Amazone vernietigen, doen ze momenteel wel duidelijk onvoldoende om dit soort uitkomsten te vermijden.
Volgens Sônia Guajajara, uitvoerend coördinator bij de Brazilian Indigenous Peoples’ Alliance (APIB), hebben kledingmerken dan ook “de morele verantwoordelijkheid, de invloed en de economische middelen” om hun bijdragen aan de ontbossing van het Amazoneregenwoud te beëindigen. Ze waarschuwt ook dat er snel actie vereist is:
“En niet pas over 10 jaar, niet in 2025.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner