In het Wild Felid Advocacy Center in de VS zijn in de afgelopen paar weken meer dan twintig grote katachtigen gestorven. Dat komt door het besmettelijke vogelgriepvirus. Het is nog onduidelijk hoe zoveel dieren besmet zijn geraakt.

in de VS
Caracal | Foto (ter illustratie): publiek domein

Eind november verspreidde een onbekend virus zich onder de dieren bij het Wild Felid Advocacy Center in de staat Washington, in de Verenigde Staten. Het duurde niet lang voordat verschillende poema’s symptomen vertoonden die leken op longontsteking. Op 22 november werd de 17-jarige poema Hannah Wyoming ziek, stopte met eten en stierf een dag later. De dag erna werd ook een Afrikaanse caracal genaamd Crackle ziek en stierf.

Virus waart rond in de VS

Al snel bleek het te gaan om het vogelgriepvirus H5N1, dat al sinds 2020 veel slachtoffers maakt onder verschillende dierenpopulaties, ook in de VS. Het loopt uit op een ramp: binnen een maand overleed meer dan de helft van de dieren in het opvangcentrum. Mark Mathews, directeur en medeoprichter van het centrum, vertelt aan de Amerikaanse nieuwszender CNN:

“We dachten dat we er alles aan gedaan hadden om te voorkomen dat zoiets zou gebeuren. Zo verblijven ze in een groot gebied van vijf hectare, met ruimte voor 30 tot 40 territoria.”

 

Van de geredde grote katachtigen in het centrum, zijn nu nog maar 17 over. Het virus kostte alsnog de levens van vijf Afrikaanse servals, vier poema’s, vier rode lynxen, drie lynxen, een Bengaalse kat, een Geoffroykat, een Afrikaanse caracal en een Bengaalse tijger.

in de VS
Wild Felid Advocacy Center in de VS | Screenshot @adgirlMM on X

Ondanks een rigoureus protocol verspreidde het virus zich in rap tempo. De medewerkers van het opvangcentrum moesten meer dan 3600 kilo voer weggooien omdat het mogelijk besmet was, droegen beschermende kleding en ontsmetten de leefgebieden grondig. Voor de medewerkers is het nog steeds onduidelijk hoe de dieren de vogelgriep hebben opgelopen. Mathews:

“Aanvankelijk dachten we dat het vogelpoep was in de afwatering. We zitten in een vluchtpatroon voor trekvogels. We weten echt niet of het voedselgerelateerd is of niet.”

Het virus verspreidt zich voornamelijk via ademhaling en contact tussen vogels, maar dieren die vogels of andere besmette dieren eten kunnen het ook krijgen. Voorlopig blijft het opvangcentrum in quarantaine om verdere verspreiding te voorkomen.

in de VS
Serval | Foto (ter illustratie): publiek domein

Grote katachtigen zijn bijzonder gevoelig voor het vogelgriepvirus, dat bij de dieren pneumatische klachten veroorzaakt. De dieren sterven vaak binnen een paar dagen. Het centrum werkt in de VS nauw samen met dierenartsen aan preventiestrategieën en behandelingen voor besmette dieren. Neiko, een Afrikaanse serval, verkeert momenteel nog in kritieke toestand na een besmetting. Toch is er hoop, dankzij snelle ingrepen van dierenartsen zijn drie andere grote katachtigen er uiteindelijk bovenop gekomen.

Bronnen:

Tientallen tijgers bezweken aan vogelgriep in Vietnam

 

#GNvdD: Jaguarwelp gered dankzij Amerikaanse Big Cat Public Safety Act

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma