In het Afrikaanse Malawi vindt in juli dit jaar de grootste olifantenverhuizing ooit plaats. Maar liefst 500 olifanten worden met vrachtwagens naar een ander wildpark gebracht. Het is nog niet eerder voorgekomen in Afrika dat er zo’n groot aantal olifanten tegelijkertijd verplaatst werd. De megaverhuizing kost 1,6 miljoen euro. Dat geld is geschonken aan African Parks Network door de Nationale Postcode Loterij.
Nkhotakota wildpark
De olifanten gaan verhuizen omdat het park waar ze nu leven overvol is. Het is een flinke reis naar het Nkhotakota wildpark, hun nieuwe leefgebied, 300 kilometer schuddend en hobbelend over de savanne. In hun nieuwe park wonen nog maar een paar olifanten, de rest is gedood door stropers.
De verhuizing
De verhuizing gebeurt in twee delen: de eerste zeven weken worden er 250 olifanten verplaatst, de rest volgt volgend jaar. Het afgelopen half jaar is de organisatie bezig geweest met het voorbereiden van de verhuizing. Niet alleen is het Nkhotakota park klaargemaakt voor de olifanten door 160.000 hectare te omheinen, er is ook een elektrisch hek van 240 kilometers geplaatst. Dat moet niet alleen de olifanten binnen houden, maar ook de stropers buiten. Tineke Floor van African Parks:
“We hebben bewakers opgeleid, die moeten ook voorkomen dat stropers opnieuw achter de dieren aangaan in het park.”
Het verplaatsen van zulke kolossale dieren is niet zo gepiept.
“Vanuit helikopters schieten dierenartsen een verdovingspijltje in de olifanten. Dan worden ze voorzichtig op vrachtwagens gehesen en een beetje bij kennis gebracht, al blijven ze vrij suf tijdens de rit. We vervoeren families bij elkaar om zo de stress een beetje te kunnen beperken.”
Stropers
Door stroperij en het verlies van leefgebied is de olifantenpopulatie in Malawi in twintig jaar tijd gehalveerd. Er wonen nog ongeveer 2000 olifanten in het Afrikaanse land. Een groot deel daarvan woont in nationaal park Liwonde. Dat park is zo vol geraakt dat er zelfs weleens een olifant uitbreekt. Tineke:
“De olifant begint dan van de landbouwgewassen te eten en maakt soms zelfs slachtoffers. Daardoor loopt hij alsnog gevaar om te worden gedood door de lokale bevolking.”
Bezorgd
Sommige deskundigen hebben hun bezorgdheid geuit wat betreft de megaverhuizing. Zo’n grootschalige verhuizing zou kunnen leiden tot problemen volgens hen. Richard Ssuna, directeur van All Creatures Animal Welfare Group:
“Door de lange reis en het nieuwe van een onbekend gebied, kan het een emotionele ervaring voor de olifanten zijn. Ik hoop dat er genoeg is gekeken naar de psychische lading.”
Milieudeskundigen waarschuwen dat de verandering van omgeving er ook voor zorgt dat de olifanten hun dieet moeten aanpassen. Clifford Mkanthama, medewerker van het Malawi project:
“Verandering van omgeving betekent voor de olifanten ook verandering van eten in de zin van diversiteit aan planten. Liwonde is een riviergebied, terwijl Nkhotakota juist heel bergachtig is. De olifanten moeten eerst leren om te gaan met hun nieuwe territorium.”
African Parks beheert 10 beschermde gebieden in 7 landen: Malawi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Congo, de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Zambia.
Bronnen: AD.nl, IPSNews.be, AlJazeera.com ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Mooi dat dit gebeurt en de olifanten zullen zich heus wel aanpassen aan hun nieuwe omgeving. Hopelijk is de beveiliging goed genoeg om vanaf nu de stropers buiten te houden.