Danish Crown, Europa’s grootste exporteur van varkensvlees, is eerder deze week door het Deense Hooggerechtshof schuldig bevonden aan greenwashing. Het varkensvlees werd door de slachthuisgigant onterecht gepromoot als klimaatvriendelijk. Het is voor het eerst dat een klimaatzaak in Denemarken met succes is aangespannen.
Voor de achtergrond van de rechtszaak moet worden teruggegaan naar 2020. In dat jaar startte Danish Crown in Denemarken een grootse reclamecampagne over varkensvlees dat klimaatvriendelijk zou zijn. Met twee uitspraken promootte de vleesverwerkingsreus de varkensvleesproducten:
1. “Deens varkensvlees is klimaatvriendelijker dan je denkt” en;
2. Op alle etiketten kwam “klimaatgecontroleerd varkensvlees” te staan (in het Deens: klimakontrolleret, in het Engels: climate controlled).
klimaatgecontroleerd varken
Wat dat laatste precies zou inhouden, is te lezen op de Amerikaanse website van Danish Crown: “Klimaatgecontroleerd varken betekent dat 90 procent van onze varkens afkomstig is van klimaatgecontroleerde boerderijen. Dit houdt in […] dat de boer ook specifieke doelen moet stellen en actief moet werken om de impact van het bedrijf op het klimaat te verminderen.”
Voor velen zal dit niet erg tot de verbeelding spreken. En dat is niet zo gek ook: maar een kleine 12 procent van de Deense consumenten zegt te begrijpen wat een ‘klimaatgecontroleerd varken’ is. Het bedrijf geeft op de website enkele voorbeelden die misschien helpen: het gaat om het optimaliseren van varkensvoer, het verbeteren van de mestafvoer uit de stallen gebouwen en het benutten van drijfmest voor biogas.
Exporteur van varkensvlees
Danish Crown pretendeerde met de campagne dus dat het goed voor het klimaat zou zijn om de varkens van Danish Crown te eten, terwijl dit allesbehalve waar is. Het eten van varkens, maar ook van andere dieren heeft juist een schadelijk effect op het klimaat. De VN hebben ook aangegeven dat een plantaardig dieet klimaatvriendelijk is; een dierlijk dieet is dit niet.
Eerste succesvolle klimaatrechtszaak in Denemarken
Op de reclamecampagne werd kritiek geuit door De Deense Vegetariërsvereniging en de Klimaatbeweging. Zij stelden dat de misleidende informatie over de veehouderij en het klimaat ervoor zorgde dat consumenten op het verkeerde been werden gezet. Met steun van de Deense Consumentenraad Tænk startten de non-profitorganisaties een rechtszaak tegen Danish Crown wegens greenwashing.
Vorige week is het oordeel in de zaak gepubliceerd. Het Westelijk Hooggerechtshof van Denemarken oordeelde dat het reclame maken voor ‘klimaatgecontroleerd varkensvlees’ misleidend – en dus onrechtmatig – is. Danish Crown werd veroordeeld tot betaling van een boete van 300.000 kronen (ca. 40.200 euro). Opvallend is nog dat het Hooggerechtshof de zinsnede ‘Deens varkensvlees is klimaatvriendelijker dan je denkt’ niet als greenwashing beschouwt.
Het is voor het eerst dat er met succes een klimaatrechtszaak in Denemarken is aangespannen. Rune-Christoffer Dragsdahl, secretaris-generaal van de Deense Vegetarische Vereniging, zegt tegen Deense tv-zender TV2 dat de beslissing van het Hooggerechtshof dan ook enorm belangrijk is:
“We hopen dat er nu een streep in het zand wordt getrokken, zodat voedingsbedrijven die zeer klimaatschadelijke producten produceren niet beweren dat ze op de een of andere manier goed zijn voor het klimaat.”
Vooralsnog staat de misinformatie op de Amerikaanse website van de exporteur van varkensvlees Danish Crown; de Deense website lijkt wel te zijn aangepast.
Niet de enige rechtszaak tegen vleesgigant
Ook in de Verenigde Staten is vorige maand een rechtszaak aangespannen tegen ‘s werelds grootste vleesproducent JBS (JBS, het bedrijf dat recent heeft aangegeven in Nederland zijn hoofdkwartier te willen vestigen om belastingvoordeel te behalen). De staat van New York klaagt JBS aan, nu het klanten misleidt over zijn klimaatdoelstellingen, waaronder een plan om in 2040 koolstofneutraal te zijn. In werkelijkheid, zo beweert de rechtszaak, heeft JBS “geen levensvatbaar plan om te voldoen aan haar belofte om netto nul te zijn in 2040”.
Hopelijk kan de Deense rechtszaak inspiratie bieden voor de Amerikaanse collega’s om zo een dier- en klimaatvriendelijkere wereld te realiseren.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius