Een groep van 13 dolfijnen die vastzat in ondiep water is onlangs gered door hulpdiensten in Jersey (Kanaaleilanden). De dolfijnen waren gestrand in een poel toen het tij zich terugtrok op het strand van La Rocque. Reddingsteams konden de dieren gelukkig met succes helpen.

13 dolfijnen
Groep van 13 dolfijnen gered uit rotspoel in Jersey | Foto: publiek domein

Het British Divers Marine Life Rescue (BDMLR), de brandweer en reddingsdiensten, de kustwacht en de marine van Jersey werkten samen om de 13 dolfijnen te redden. Ze slaagden erin om de dieren in een zwembad van ongeveer 1 meter diep te houden totdat ze hun weg vonden naar het opkomende tij. Donna De Gruchy van BDMLR, zei:

“Ik wist niet waar we mee te maken hadden, dus op dat moment vroeg ik iedereen om te komen, indien mogelijk, met droogpakken. Ik wist dat we hulp nodig zouden hebben. We wisten niet of de dolfijnen zich op het strand bevonden of in een klein beetje water.”

Bouwen van mini-dam

Een fotograaf van Jersey Evening Post, Jon Guegan zei:

“De betrokkenen deden hun best om de situatie kalm en beheerst te houden. Ze hadden veel emmers en schoppen om te proberen te voorkomen dat het water wegstroomde. Ze hebben echt goed werk geleverd door een mini-dam te bouwen. De dolfijnen zwommen allemaal rond in een cirkel.”

13 dolfijnen

Het team ontdekte dat de 13 dolfijnen in een ondiepe rotspoel zaten en bereidde zich voor op een mogelijke situatie dat het zou opdrogen. Ze maakten een dam, waardoor het water in de rotspoel bleef stijgen. Toen het tij steeg, moest het team het gebied verlaten met een dolfijn op het strand en een kalf die in moeilijkheden was. Mevrouw De Gruchy:

“Het gaf de dolfijnen veel meer ruimte om te bewegen. Ze waren gestrest, maar het was het beste wat we konden doen op dat moment. Het was echt stressvol en beangstigend om te zien, wetende dat we niet veel konden doen toen het water binnenstroomde. Maar dit was alles wat we konden doen.”

Het BDMLR had de 13 dolfijnen ongeveer twee weken in de gaten gehouden en verklaarde dat ze op ‘hoog alarm’ stonden. Een woordvoerder van Ports of Jersey zei:

“We zijn blij dat de dolfijnen veilig terug konden keren naar zee en we willen iedereen die betrokken was bedanken voor hun inspanningen om dit positieve resultaat te bereiken. De dienstdoende havenmeester was ter plaatse om ervoor te zorgen dat iedereen veilig was en dat niemand zichzelf in gevaar bracht.”

Aangespoelde zeezoogdieren

Elk jaar spoelen duizenden walvissen, dolfijnen en andere zeezoogdieren aan op stranden in de hele wereld. Ze kunnen stranden doordat ze ziek of zwak zijn en zichzelf bijvoorbeeld ook niet meer kunnen voeden. Deze dieren kunnen op zeestromingen worden meegevoerd, zodat ze aanspoelen aan de kust.

vrije dolfijnen
Groep van 13 dolfijnen gered uit rotspoel in Jersey | Foto: publiek domein

Sommige kusten zijn door hun getijden en topografie valkuilen voor zeezoogdieren. Tijdens een getijdencyclus kan het zeewater zich binnen enkele minuten vele kilometers terugtrekken, waardoor de dieren worden verrast. Hierdoor komen ze vast te zitten.

Maar een groot deel van het probleem heeft te maken hebben met menselijk handelen. Visserij, vervuiling en aanvaringen met schepen bijvoorbeeld. Veel dolfijnen komen in visnetten terecht en overlijden. Door overbevissing hebben walvisachtigen een tekort aan voedsel, waardoor ze op jacht gaan in ondiepe gebieden om toch iets te eten te kunnen vinden. Met alle gevolgen van dien. Ook vervuiling door giftige stoffen en plastic in wateren zorgt natuurlijk ook voor problemen. Door al het lawaai in de oceanen, kunnen zeezoogdieren niet meer met elkaar communiceren en raken ze gedesoriënteerd. Hierdoor spoelen er meer en meer zeezoogdieren aan op stranden.

Bronnen:

#GNvdD: Franse Raad van State beveelt visverbod ter bescherming van dolfijnen

#GNvdD: Zeven gestrande dolfijnen gered en vrijgelaten in VS

©AnimalsToday.nl Jane Sauer