Afgedankte circusleeuw Reza zat 13 jaar eenzaam opgesloten in een truck
Stichting AAP heeft voor het eerst een groep leeuwen en tijgers gered. Leeuw Reza zat, samen met nog een leeuw en twee tijgers, bijna 13 jaar lang eenzaam opgesloten in afzonderlijke trucks langs de kant van de weg. Afgedankt als circusartiest was Reza gedwongen zijn dagen te slijten in een veel te kleine ruimte zonder enige afleiding. Reza en de drie andere dieren zijn inmiddels aangekomen in de spiksplinternieuwe, ruime leeuwen- en tijgeropvang bij Primadomus, de Spaanse vestiging van AAP. Een opvang die er dankzij onze trouwe donateurs en de steun van de deelnemers aan de Postcode Loterij is gekomen en hard nodig is.
Hier kunnen de dieren weer op krachten komen en alsnog in alle rust genieten van hun oude dag. Reza werd als klein welpje van twee maanden oud door de eigenaar van een Frans circus gekocht. Samen met nog een leeuw en twee tijgers moest hij in het circus gaan werken voor zijn kostje. Door een Na een zwaar trainingsproces deed Reza eindelijk wat er van hem werd verlangd, maar het leverde het circus geen extra publiek of inkomsten op. Bovendien bleek al snel dat de tweede leeuw en ook een van de tijgers te agressief waren om te kunnen trainen. Die werden direct opgesloten in hun kooi. Toen het circus vanwege geldgebrek zijn deuren moest sluiten, verdween ook Reza voorgoed achter slot en grendel.
Bijna dertien jaar zat Reza in een oude truck langs de kant van een weg in Frankrijk. David van Gennep, directeur Stichting AAP:
“De aanblik van Reza in dat kille hok zal ik nooit vergeten. ‘De koning der dieren’ lag daar maar, met zijn hoofd tegen de tralies gedrukt. Hij keek de wereld in alsof hij dacht dat er nooit meer iets aan zijn situatie zou veranderen. Alleen maar omdat zijn eigenaar hoopte dat zijn broer of kinderen ooit weer een circus zouden beginnen.”
Deze trieste situatie veranderde toen de Franse autoriteiten er lucht van kregen. De circusdirecteur kreeg de kans de verblijven van de vier dieren te verbeteren en ervoor te zorgen dat ze weer gezond werden. Maar de eigenaar deed keer op keer niets en uiteindelijk was de maat gelukkig vol. Hij moest Reza en zijn lotgenoten afstaan.
De Franse autoriteiten zochten contact met AAP en zodra de nieuwe verblijven voor leeuwen en tijgers klaar waren, ging AAP tot actie over. Eindelijk werden Reza, leeuwin Aya, tijger Kai en tijgerin Radja uit hun ellendige trucks bevrijd, het eerste stapje naar hun nieuwe toekomst. David van Gennep:
“We kwamen geen moment te vroeg, want de toestand van Reza, Aya, Radja en met name Kai bleek nog veel slechter te zijn dan we vooraf wisten. De redding was daardoor spannend en niet bepaald eenvoudig.”
Alle vier de dieren zijn inmiddels veilig aangekomen bij hun nieuwe thuis. De eerste dertig dagen blijven Reza en de anderen in een special care unit (een soort quarantaine) om te kijken hoe de dieren eraan toe zijn, zowel fysiek als mentaal. Daarna verhuizen ze naar hun grote buitenverblijven, waar ze in alle rust kunnen leren om weer leeuw en tijger te zijn. Door zijn verzwakte spieren is het voor Reza bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend om te rennen of op een platform te springen. Maar ook leeuwen zijn nooit te oud om te leren en we zijn ervan overtuigd dat Reza en de andere dieren over een tijdje weer kunnen klimmen en klauteren, badderen in een waterpoel of gewoon lekker soezen in de zon. Iets wat ze tot nu toe altijd ontnomen is.
Leeuwen en tijgers bij Stichting AAP
Het geval van Reza staat helaas niet op zichzelf. Met de nieuwe opvangmogelijkheden voor leeuwen en tijgers gaat dan ook een langgekoesterde wens van AAP in vervulling. In steeds meer landen wordt het gebruik van wilde dieren in de entertainment aan banden gelegd en daardoor dreigen met name leeuwen en tijgers tussen wal en schip te belanden. Want hoewel er meerdere dierenwelzijnsorganisaties zijn die met veel toewijding leeuwen en tijgers opvangen, is dit bij lange na niet genoeg om de toenemende stroom dieren een thuis te kunnen bieden. David van Gennep:
“De urgentie voor dieren zoals Reza is hoog. Wij vinden het een goede zaak dat het gebruik van wilde dieren in de entertainmentindustrie aan banden wordt gelegd, want zij horen daar niet thuis. Maar als er geen opvang beschikbaar is, belanden deze machtige dieren in de illegale handel of zitten ze alsnog in een kleine circuswagen opgesloten. Dat kan AAP niet machteloos aanzien en daarom hebben we, mede dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, verblijven voor leeuwen en tijgers gerealiseerd.”
We hebben er voor gekozen deze verblijven te bouwen in Primadomus, de Spaanse vestiging van AAP. Hier is het klimaat ideaal en is er bovendien meer dan genoeg ruimte. De eerste acht verblijven zijn nu klaar voor gebruik en daar komen er uiteindelijk nog zestien bij. Grote verblijven met waterpoelen, rotsen om op te klimmen en schaduwrijke plekken, waar de dieren kunnen bijkomen van hun verleden en lekker kunnen genieten van hun welverdiende pensioen.
Bekijk hier het filmpje van de geredde circustijgers- en leeuwen:
Persbericht Stichting AAP
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Jullie zijn ook allemaal HERO,S Zowel mens als dier , Proficiat
Lieve groeten , marijke
Met tranen in mn ogen…
Arme dieren!
Gelukkig gered van het vreselijke circus!
Wat fijn dat ze daar kunnen wonen, en hopelijk eindelijk rust vinden en een beetje zichzelf kunnen zijn.
Helma