Er is steeds meer bewijs dat octopussen (een onderafdeling van de inktvissen) een soort van mensachtige intelligentie hebben, wat leidt tot het vermogen om problemen op te lossen, het kunnen leggen van ingewikkelde verbanden, en te kunnen overleven, alleen door slim te zijn. Hun intelligentie heeft zich echter heel anders ontwikkeld, wat deze ongewervelden erg moeilijk te begrijpen maakt.
De hersenen van octopussen zijn het grootst van alle ongewervelde dieren, n.l. ongeveer zo groot als een walnoot, en bevatten ongeveer 130 miljoen neuronen (ter vergelijking: menselijke hersenen bevatten ongeveer 100 miljoen neuronen). Maar 60 % van de neuronen van een octopus zitten in zijn tentakels! Als je een tentakel afsnijdt kan deze wegzwemmen en nog steeds voedsel grijpen. Mogelijk zitten in de tentakels lichtgevoelige cellen, waardoor een octopus met zijn tentakels kan zien.
Octopussen kunnen van kleur en van vorm veranderen, waarbij zij op een vis kunnen gaan lijken.
Een octopus kan ook een veilig nest van stenen bouwen, waarin ze de nacht doorbrengt. Deze eigenschap kan evolutionair bepaald zijn: alleen octopussen die dit kunnen, zullen overleven! Vele predatoren zijn n.l. nogal tuk op zo’n zacht hapje.
Maar verder begrijpen we nog maar erg weinig van octopussen. Tot nu toe denkt men dat intelligentie automatisch tot sociaal gedrag leidt. Octopussen hebben echter helemaal niets op met soortgenoten en gebruiken die alleen om mee te paren. Verder leven ze solitair.
Een ander verschil met intelligente gewervelden, zoals walvissen, papegaaien en olifanten is, dat deze vaak lang leven, terwijl octopussen maar een jaar of drie leven.
Misschien schiet onze definitie van intelligentie hier en daar nog wel eens te kort!
Lees hier meer over dit onderwerp.
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Voor biologen is de studie van octopussen interessant, – voor ons activisten heeft al of geen intelligentie geen enkel belang.
Intrinsieke waarde heeft niets te maken met i.q.