Griend Bubbles is vorige week overleden, dit maakte SeaWorld vrijdag bekend. In bijna een jaar tijd is zij de zesde walvis die in de attractieparken van SeaWorld is gestorven. Veel zeezoogdieren overlijden vroegtijdig in gevangenschap, Bubbles is een uitzondering hierop: ze is ruim vijftig jaar oud geworden.
Gevangen uit het wild
Bubbles werd in 1966 uit het wild gevangen, voor de kust van Californië. De jaren ’60 en ’70 zijn berucht om de wildvangst van walvissen voor de Amerikaanse kust. De eerste jaren nadat ze van haar familie was weggerukt, leefde ze in Marineland of the Pacific. Dat park sloot in 1987 zijn deuren nadat de nieuwe eigenaar, SeaWorld, alle dieren had overgebracht naar het park in San Diego. Ook Bubbles verhuisde mee.
Artiest tegen wil en dank
Na vijftig jaren van onnatuurlijke levensomstandigheden en kunstjes is Bubbles vorige week overleden: volgens SeaWorld was ze de oudste griend in een dolfinarium met een geschatte leeftijd van zo’n 55 jaar. Dit is uitzonderlijk, omdat de meeste zeezoogdieren in gevangenschap juist eerder sterven dan hun levensverwachting is in het wild. De doodsoorzaak is nog niet bekend, daarom wordt een necropsie uitgevoerd.
‘Bubbles’ is een artiestennaam, net als ‘Shamu’, de naam die SeaWorld voor meerdere orka’s heeft gebruikt. De vorige week overleden Bubbles was waarschijnlijk de zesde of zevende griend met deze naam.
Zes dode walvisachtigen
Met het overlijden van Bubbles staat de teller van het aantal overleden walvisachtigen bij SeaWorld in krap een jaar tijd op zes. In SeaWorld San Antonio stierven twee beloega’s eind 2015: de tweejarige Stella aan maag-darmproblemen en een babybeloega nadat het te vroeg was geboren. Orka Unna overleed op 18-jarige leeftijd in hetzelfde park in december 2015 door Candida, een hardnekkige schimmelinfectie. De 33-jarige kortsnuitdolfijn Betsy stierf in januari in SeaWorld Orlando, nadat ze was overgebracht vanuit San Diego. Ook Betsy was uit het wild gevangen als kalf. Niet lang daarna kwam witgestreepte dolfijn Dart te overlijden in SeaWorld San Antonio, op 12-jarige leeftijd. Van al deze dieren zijn alleen Bubbles en Betsy volwassen geworden. Daarnaast is orka Tilikum in SeaWorld Orlando, bekend van de documentaire ‘Blackfish‘, ernstig ziek en mogelijk stervende.
Buiten SeaWorld overleden afgelopen jaar twee orka’s in Marineland Antibes: orka Freya stierf in juni 2015 in Marineland Antibes na langdurige gezondheidsproblemen. Haar zoon Valentin overleed in hetzelfde park na een overstroming in oktober, waarbij vuiligheid de bassins en verblijven van de dieren in stroomde.
SeaWorld bezit momenteel 29 orka’s en 120 andere walvissen en dolfijnen in de diverse parken.
Bronnen: The Dodo, Whale and Dolphin Conservation Society ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Wat men er ook vanuit de media vanuit het Dolfinarium en Sea World over te zeggen heeft.
Het blijft onnatuurlijk en te zielig voor woorden om in gevangenschap te moeten leven…ipv in de Oceaan “vrij” dagelijks blij hun kilometers te kunnen zwemmen, en natuurlijk sterven daar ook dieren aan verwondingen ziektes, gevangen worden voor de slacht etc…maar hebben wel in hun eigen zee wereld kunnen/mogen leven zolang ze leefden!!!
En om vandaar uit te te horen dat het de dieren niet uit maakt in een klein bazin te leven, en zich snel aanpassen…en we ze niet moeten zien als mensen, en ook die emoties niet hebben…heeft zich nooit verder “echt” verdiept in hen, en helemaal niet (jaren geleden al) gekeken naar dezelfde hele lange natuurfilm over dolfijnen als ik..waarbij een paar mensen die veel om hen gaven en ook met hen zwommen, zich verdiepten in hun doen en laten…jaren lang…zonder ze uit hun eigen werekd te halen, tranen heb ik gehuild, bij het zien van hun wederzijds respect, en vertrouwen in elkaar, en slechts alleen om hen echt te willen leren kennen, zonder de dieren op eniger wijze tegen hun wil te belasten, willen vangen en/of te verkopen voor volksvermaak…aan Zee aquariums Dolfinariums, Seaworld of wie wat…dan ook!
En dat er zoveel veel kritiek vanuit die hoek blijft komen, waarvan er veel zo niet klopt…is natuurlijk wel te begrijpen, en geloof ook zeker dat de meeste medewerkers voor zover dat mogelijk is, de in de te kleine omgeving waar de dieren worden “gehouden” heel goed voor hen zorgen…maar ze horen daar niet, in gevangenschap (zou niet weten hoe je het anders kunt noemen) maar in hun enige, echte, eigen SEA WORLD!!!
En nee dat kan zeker niet zomaar ineens, maar met “Volledige kennis” over het wel en wee van hen…ze daarin… beetje bij beetje te helpen begeleiden!
Dit moet stoppen triest voor woorden
Het is toch om tranen van in je ogen te krijgen. Zo’n arm dier dat zijn hele leven in een betonnen badje gevangen heeft gezeten en elke dag op commando idiote kunstjes moet doen voor een joelend publiek en onder keiharde muziek. Wanneer houdt het uitbuiten en misbruiken van onschuldige dieren eindelijk eens op? En wanneer worden mensen zich er bewust van dat dit soort circusvertoningen helemaal niet leuk en gezellig zijn maar vreselijk misbruik van wilde dieren die in alle vrijheid en veiligheid in de zee horen te leven.