Recent publiceerde PiepVandaag een artikel over microplastics op de zeebodem. Een sterke toename van plastic afval in de zee is hier de oorzaak van. Inmiddels blijkt uit onderzoek van de Australische James Cook University dat koralen in het Great Barrier Reef deze plasticstukjes opeten. Vorige maand is dit bekend geworden in een uitgebreid rapport.
In het Great Barrier Reef komt veel plastic voor en het onverteerbare spul is een groot gevaar voor het koraal. Hun kleine maag raakt hierdoor vol. Onderzoeker Mia Hoogenboom zei tegen ScienceDaily dat koraal ‘geen moeilijke eter is’ en dat onderzoek heeft aangetoond dat ze de microplastics opeten wanneer het zich in het water bevindt. De koralen werden voor het onderzoek in vervuild water gezet met microplastics erin. Na twee dagen bleek dat 21 procent van de koralen plastic had gegeten. Hoewel het in kleine hoeveelheden werd aangetroffen is dit wel een zorgwekkende ontdekking.
Gevolgen
Het koraal krijgt zijn energie door fotosynthese, maar voedt zich verder met plankton en andere kleine diertjes die zich in het rif bevinden. Doordat microplastic even klein is als deze dieren ziet koraal het verschil niet bij het zoeken naar eten. De onderzoekers zijn nu bang dat de normale voeding wordt belemmerd. Verdere gevolgen moeten blijken uit nader onderzoek, maar veel goeds zal het plastic niet doen voor het koraal. Wel is duidelijk dat door de alsmaar toenemende hoeveelheid microplastics het Great Barrier Reef ernstig aan het vervuilen is.
Vervuiling
De vervuiling door (micro)plastic is de laatste jaren een steeds groter probleem geworden. Nu blijkt dat het ook gevolgen heeft voor koraal is het van nog groter belang iets aan de vervuiling te doen. Vorige week publiceerde PiepVandaag nog een artikel over het belang van een algeheel verbod op het dumpen van baggerslib in de Great Barrier Reef. Komt dat verbod er niet dan vreest het Wereld Natuur Fonds dat het kwetsbare koraalrif op de rode lijst van bedreigd werelderfgoed komt. Nu de bedreiging verder gaat dan baggerslib is het belangrijk om hier veel meer aandacht aan te besteden. Al het mariene leven ondervindt de nadelen van de groeiende vervuiling, waarvan de mens de veroorzaker is.
Na deze ontdekking gaan de onderzoekers van de James Cook University ook onderzoeken of vissen in koraalriffen de microplastics binnen krijgen. Daarbij gaan ze ook de overlevingskans van de dieren onder de loep nemen en kijken of er groeiproblemen ontstaan wanneer ze plastic eten.
Bron © PiepVandaag.nl Lisa van der Linden