Goudvissen staan erom bekend dat zij een vreselijk geheugen hebben. Er wordt altijd gezegd dat zij herinneringen slechts een paar seconde behouden en dat die daarna weer weg zijn. Maar is dat eigenlijk wel zo?
Uit een recent onderzoek aan de Universiteit van Oxford blijkt dat het tegenovergestelde waar is. Goudvissen in gevangenschap werden daarbij getraind om afstanden te meten. Zij werden losgelaten in een lange, dunne tank met witte en zwarte strepen. Op een bepaald punt geeft de onderzoeker aan dat de vis moet terugzwemmen voor een traktatie. De tweede keer dat de vis wordt losgelaten in de tank zwemt deze op precies hetzelfde punt terug. Dat lukte bij 8 van de 9 goudvissen.
Soortgelijke onderzoeken zijn eerder gedaan en het is al tientallen jaren bekend dat goudvissen niet alleen een goed geheugen hebben, maar zelfs tot de slimmere vissen in de oceaan behoren. Culum Brown, een expert in vissencognitie aan de Macquarie Universiteit in Australië, vertelde vorig jaar aan Live Science:
“We weten al sinds de jaren ’50 en ’60 dat goudvissen een redelijk goed geheugen hebben. Ondanks wat iedereen denkt, zijn ze eigenlijk heel intelligent.”
Het idee dat goudvissen dom zijn komt volgens hem doordat eigenaren hun goudvis in een lege, glazen kom zetten zonder iets om mee te communiceren. Dat wekt de schijn van een kort geheugen.
In werkelijkheid hebben goudvissen zo’n goed geheugen, dat zij vaak worden gebruikt als model voor het bestuderen van geheugen en leren bij vissen. Door middel van verschillende stimuli, waaronder bubbels en muziek, kunnen vissen aangezet worden tot bepaalde taken. Zelfs nadat deze taken maanden niet zijn gedaan, weten goudvissen deze nog te voltooien. Sommige eigenaren geven zelfs aan dat hun goudvis hen kan onderscheiden van andere mensen, iets dat ondersteund wordt door wetenschappelijk onderzoek naar interactie tussen goudvissen. Het is dus hoog tijd dat het stereotype beeld dat over dit dier bestaat wordt bijgesteld.
Een paar jaar terug deelden wij een lijst van dieren die eigenlijk heel slim zijn. Het lijkt erop dat de goudvis daar nu aan toegevoegd kan worden!
Bronnen:
- Good News Network
- BBC News
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap