Het ziet er intimiderend uit, maar nieuw onderzoek met jarenlange observatie van berggorilla’s laat zien dat het helemaal niet zo bedoeld is: gorilla’s slaan op de borst om conflict juist te vermijden.
Door films als King Kong en videospellen als Donkey Kong is het niet verbazingwekkend dat we het op de borst slaan door gorilla’s zien als een teken van uitdaging of triomf. In werkelijkheid heeft het klopgedrag een aantal andere belangrijke functies. Edward Wright is primatoloog aan het Max Planck Instituut. Hij observeerde tussen 2014 en 2016 vijfhonderd borstslagen van 25 zilverrug berggorilla’s in de nationale parken van Rwanda. Met zijn team ontdekte hij dat gorilla’s met het op de borst slaan een eerlijke weergave van hun lichaamsgrootte aangeven. Grotere dieren worden geregistreerd op lagere frequenties. Door op hun borst te slaan, weerkaatsen de luchtzakken onder hun strottenhoofd de kinetische energie. Daardoor ontstaat geluid, en hoe groter het mannetje, hoe dieper het geluid.
Gorilla’s kloppen op de borst om conflict juist te vermijden
Wetenschappers denken dat mannetjes gorilla’s zich op de borst slaan om te laten zien hoe groot en dominant ze zijn, om op die manier rivaliserende mannetjes weg te houden van hun groep. Opvallend is dat dominante mannetjes zich niet vaker op de borst slaan dan kleinere rivalen. Dat bracht de onderzoekers op het vermoeden dat het bonzen op de borst wordt gebruikt om gevechten uit de weg te gaan, in plaats van deze uit te lokken. Als een kleiner mannetje het gebonk van een dominante aap hoort, kunnen ze door terug te slaan waarschuwen dat ze eraan komen en tegelijkertijd aantonen dat ze fysiek geen partij zijn vanwege de hogere frequentie van hun bonkende geluiden.
Congo veilt olie- en gasvergunningen in bedreigd gorillagebied
De invloed van borstkloppingen op de vrouwen in de gorilla-samenleving is nog minder goed bestudeerd. Het was voor de observaties al bekend dat mannetjes gorilla’s meer op hun borst slaan als de vrouwtjes in hun sociale groep vruchtbaar zijn. De mannetjes slaan dan ook harder om verwacht reproductief succes te tonen. Toekomstig onderzoek zal zich richten op de vraag of het geklop kan functioneren als een sirene die vrouwen weg kan trekken van andere sociale groepen.
Bron:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?