Ambtenaren in Bangkok hebben afgesproken in gesprek te gaan met dierenbeschermers, die campagne voeren om gorilla Bua Noi vrij te krijgen. De vrouwtjesgorilla leeft al sinds 1987 onder barre omstandigheden in een dierentuin op de zevende verdieping van een warenhuis.

gorilla

De Thaise dierenbeschermers zijn een petitie gestart en hebben inmiddels ruim 35.000 handtekeningen opgehaald. Het doel is niet alleen om de vergunning van de dierentuin te laten intrekken, maar ook om de gorilla Bua Noi (Kleine Lotus) daar weg te krijgen. Het 27-jaar oude vrouwtje is vermoedelijk niet meer in staat om in het wild te leven, maar de organisatie wil haar graag onder betere omstandigheden huisvesten.

De petitie werd afgelopen week aangeboden aan het Thaise Departement voor Nationale Parken en Wilde Dieren en Plantenbehoud. Directeur-generaal Niphon Chotibarn beloofde om met de dierenvrienden in gesprek te gaan, maar gaf al aan dat de wet het niet verbiedt om dieren hoog in gebouwen te houden. Pata Zoo overtreedt geen regels en het intrekken van de vergunning is dan ook niet mogelijk.

“Als handhavende autoriteit moeten we eerlijk zijn. We begrijpen de gevoelens van de dierenbeschermers. We hebben echter niet het recht om privé-eigendommen te beheren. Het beste dat we konden doen, is de vergunning verkorten van 5 naar 1 jaar om druk op de dierentuin uit te oefenen.”

Pata Zoo is geen doorsnee dierentuin. Deze dierentuin is gevestigd in de bovenste twee verdiepingen van een warenhuis in Bangkok. Op de eerste verdieping wordt goedkope kleding verkocht voor een paar euro per shirt, iets hoger in het gebouw is de elektronica-afdeling met nep-Rolexen en goedkope tv’s en op de zesde en zevende verdieping is de dierentuin te vinden, met ruim 200 dieren. Niet alleen worden de dieren in kleine kooien met betonnen vloeren tentoongesteld, er zijn ook shows met onder andere aangeklede apen en fotomomenten voor het publiek.

In Bua Noi’s hok hangen enkele touwen en een autoband. Ze beweegt weinig en spendeert uren zittend op de harde vloer terwijl ze de metalen tralies vasthoudt. Volgens de dierenarts van Pata Zoo is het gezonder voor de dieren om een betonnen vloer te hebben, omdat een omgeving met een natuurlijke bodem de kans op een bacteriële infectie zou vergroten.

Sinjira Apaitharn, die de petitie opstartte, is niet alleen bezorgd vanwege de slechte leefomstandigheden van Bua Noi en de andere dieren, het gaat haar ook om de veiligheid in geval er brand uitbreekt. Ooit was er een tweede indoor-dierentuin in Thailand, maar die dieren zijn allemaal overleden tijdens een brand. Apaitharn:

“Ik vind niet dat je dieren in zo’n onnatuurlijke omgeving kunt opsluiten. Ik hoop dat ik ook de andere dieren kan helpen die in Pata Zoo gevangen zitten.”

Ook de Nederlander Edwin Wiek, directeur van Wildlife Friends Foundation Thailand, kent de dierentuin en vindt ook dat deze gesloten moet worden:

“Het is in feite niets anders dan een dierengevangenis boven op een winkelcentrum. De plek is te klein, de dieren hebben zeer weinig ruimte, er is vrijwel geen zonlicht, de kooien zijn smerig, ze stinken en mensen lopen de hele dag veel te dicht langs, wat voor zeer veel stress zorgt bij de dieren. In 200 stappen kan je 50 verschillende diersoorten zien. De meeste mensen weten dat dit geen acceptabele manier is om dieren te huisvesten. Het is een hel voor dieren.”

De Thaise wetgeving, die dieren moet beschermen, is zeer minimaal en wordt zelden gehandhaafd. Alleen wanneer een dier wordt mishandeld, kan er een boete worden opgelegd van maximaal €25,-. Geen handhavingsmiddel, maar een grap volgens Wiek. Kanit Sermsirimongkol, directeur van de dierentuin, verdedigt:

“We hebben een vergunning en onze hygiëne voldoet aan alle vereisten. Bua Noi is erg waardevol voor de dierentuin en we zouden haar op geen manier iets aandoen.”

Klik hier voor verschillende foto’s van de bizarre dierentuin. Bekijk hier videobeelden van gorilla Bua Noi en andere dieren in Pata Zoo. Teken hier de petitie.

Bron: BBC News, International Business Times,, The Guardian, Thai PBS, Bangkok Post ©PiepVandaag.nl Esther van de Spek