De Golf van Mexico heeft de grootste dode zone ter wereld, deze is namelijk 15.000 vierkante kilometer groot. Dat is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door de Amerikaanse Universiteit van Louisiana. Dode zones zijn plaatsen waar de hoeveelheid zuurstof in het water zo sterk is verminderd dat natuurlijk leven er niet meer mogelijk is. De ramp met de Deepwater Horizon vond 20 april 2010 plaats, ook in de Golf van Mexico.
De NASA houdt al gegevens bij over de dode zones. Bovenstaande en meest recente kaart dateert van 2010, en daarop is al goed te zien dat de grootste dode zones voorkomen aan de Amerikaanse oostkust, in de Golf van Mexico en in de Baltische Zee in Noord-Europa. De Universiteit van Louisiana heeft nu vastgesteld dat de grootste aaneengesloten dode zone te vinden is in de Golf van Mexico aan de zuidkust van de Verenigde Staten.
Meststoffen
Dode zones ontstaan voornamelijk door meststoffen die in het water terechtkomen. In de Golf van Mexico gaat het om meststoffen die in de Mississippi-rivier geloosd worden en zo in de Golf terechtkomen. De Mississippi stroomt van noord naar zuid door de Verenigde Staten. De rivier neemt zowat 40 procent van het hele drainagesysteem van de VS op zich.
Wanneer die resten van de meststoffen, vooral nitraat- en fosfaatverbindingen, in het water terechtkomen, zijn ze een ideale voedingsbodem voor algen. Wanneer die sterven, zakken ze naar de bodem en worden ze opgegeten door bacteriën. Dat is het proces dat zuurstof uit het water haalt. Door het zuurstofgebrek is er geen leven meer mogelijk in het water en op de oceaan- en zeebodem. Massale vissterfte is het gevolg.
405 dode zones
Tot de jaren vijftig kwamen er geen dode zones voor. Vanaf de jaren zeventig werden ze wetenschappelijk vastgesteld, en vanaf de jaren tachtig stegen ze spectaculair. In 2008 telde de NASA 405 dode zones.
Er is een mogelijkheid om het fenomeen dode zone te keren. Dit is aangetoond in de dode zone in de Zwarte Zee. Dit was vroeger de grootste dode zone, door het intensieve gebruik van meststoffen in het Sovjet-tijdperk. Toen dat voorbij was en de landen rondom de Zwarte Zee geen geld meer hadden om meststoffen te kopen en te gebruiken, nam de omvang van de zone sterk af. In 2001 verdween de zone vrijwel helemaal.
Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser