Uit onderzoek van de Nederlandse bijenhoudersvereniging (NBV) blijkt dat er meer dan 10 procent minder bijen de dood vonden tijdens de winter dan het jaar ervoor. Het percentage dode bijen daalde zelfs van 22% in 2011 naar 10% in 2012.
De officiële cijfers volgen eind dit jaar, maar er is duidelijk een enorme daling zichtbaar. Volgens Frank Moens van de NBV betekent dit echter absoluut niet dat het beter gaat met de bijen in ons land.
Een mogelijke verklaring voor het dalende percentage dode bijen zou kunnen zijn dat er voldoende bloemen waren in 2012 die de dieren van energie konden voorzien. De bijen bouwden zo genoeg reserves op om de winter door te komen. Daarbij heeft de NVB alle imkers gestimuleerd om de zogenaamde varroamijt te bestrijden. Deze parasiet plant zich voort op het broed van de bijen. De verdelging hiervan zou ook een reden kunnen zijn waarom er afgelopen winter minder bijen zijn gestorven.
Ondanks het feit dat de NBV blij is met de cijfers is het nog te vroeg om te juichen. Pas als de resultaten de komende winters positief blijven, kun je stellen dat het beter gaat met de bijen in ons land.
Volgens Moens varieert de conditie van de bijen per seizoen. Deze periode is bijvoorbeeld heel lastig.
“Gewassen worden gemaaid voordat ze kunnen ontbloeien. In weilanden is alleen maar ruimte voor gras. Alle andere bloemetjes worden weggehaald. Al een maand is het heel erg schraal voor de bijen; er is bijna geen voer te halen. In de maanden tot de winter hebben bijen juist heel veel energie nodig.” aldus Moens.
Vanaf dit jaar is er op een aantal bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt als landbouwgif, een Europees verbod van kracht. Of dit effect heeft op de bijen gaat de komende jaren duidelijk worden.
Bron: Trouw ©PiepVandaag.nl