Berichten over de ontwikkelingen van fauna en flora op deze planeet blinken helaas meestal niet uit in optimisme. Integendeel. En als er al goed nieuws te melden is, dan haalt dat zelden de voorpagina’s. Zo is het weinig bekend dat wetenschappers ieder jaar nog bijna 18.000! nieuwe diersoorten ontdekken en beschrijven.
Denk dan aan insecten, vogels, vissen amfibieën et cetera. Maar nieuwe zoogdieren, dat is en blijft uiterst zeldzaam. Ze vormen maar ongeveer een half procent van de nieuw beschreven soorten. Daarom is een recent gepubliceerde ontdekking zo verrassend.
In Peru, diep in de Andes bevindt zich een ecosysteem, dat bestaat uit een combinatie van rijk nevelwoud en een soort van Alpine grasland. Daar ontdekten de Peruaan Horacio Zeballos en zijn Mexicaanse medeonderzoeker Gerardo Ceballos maar liefst acht nieuwe zoogdiersoorten. Hun onderzoek is nog niet afgerond en de ontdekkingen moeten nog wetenschappelijk worden beschreven, een proces dat nog wel enkele jaren in beslag kan nemen. Daarom keren ze binnenkort weer terug naar het gebied.
Maar het is nagenoeg zeker dat het onder andere gaat om een nieuw soort ‘nachtaap’, een stekelvarken, een buideldier en verschillende soorten knaagdieren (klik voor meer foto’s). En, zo vervolgen de wetenschappers: als we hier al zoveel nieuwe zoogdieren ontdekten, dan kun je nagaan wat dat betekent voor het onderzoek naar nieuwe insecten.
Bron ©PiepVandaag.nl