Er is positief nieuws te melden vanaf de Zuidpool. Het gat in de ozonlaag is kleiner aan het worden. Dit laten recente metingen zien.
Ozon is een molecuul wat opgebouwd is uit drie zuurstofatomen. Het is relatief hoog geconcentreerd aanwezig in een specifieke laag van de stratosfeer, ongeveer op 20 tot 30 kilometer hoogte van het aardoppervlak. Deze laag houdt schadelijk ultraviolet licht tegen. Een goede zaak, want te veel ultraviolette straling veroorzaakt zonnebrand en huidkanker.
Sinds het begin van de jaren 80 heeft zich boven Antarctica een ozongat ontwikkeld onder invloed van door de mens gemaakte CFK’s, die vaak werden verwerkt in koelkasten (koelmiddel), spuitbussen (drijfgas) en piepschuim.
Het gebruik van CFK’s werd op 1 januari 1989 internationaal officieel aan banden gelegd middels het Montreal Protocol en daar zijn nu de positieve gevolgen goed van te merken. In 2012 was het gat in de ozonlaag boven Antarctica voor het eerst kleiner dan het de afgelopen tien jaar was.
De bevindingen zijn begin februari bekend gemaakt door het European Space Agency (ESA).
Antarctica is in het bijzonder zeer kwetsbaar voor afbraak van ozon, omdat in het gebied hoge winden zorgen voor een circulatie van koude lucht, wat de temperaturen nog verder doet dalen. CFK’s zijn onder dit soort omstandigheden extra effectief in het afbreken van ozon.
CFK’s blijven helaas heel lang aanwezig in de atmosfeer en het kan wel tot 2050 duren voor de ozonlaag hersteld is vergelijkbaar naar hoe de situatie was in de jaren 60 van de vorige eeuw.
Bron ©PiepVandaag.nl