Al een jaar zat zwarte kat Gordon in het dodingsstation van Ciutadella, Menorca. Dieren worden daar alleen geëuthanaseerd als het asiel vol zit en dierenbeschermingsorganisatie Protectorá d’Animals Ciutadella doet er alles aan om dat te voorkomen. Toch zag het er niet goed uit voor Gordon: katten met een zwart vachtje zijn niet populair en worden amper geadopteerd. Onlangs kwamen er dan toch eindelijk kattenliefhebbers een kijkje nemen, die Gordon wel prachtig vonden. Het bleek een ideale match te zijn.
Gordon is een bijzondere kat. De grote kater heeft een zwarte vacht met witte ondervacht en was door zijn eigenaar achtergelaten in het dodingsstation in Ciutadella, op het Spaanse eiland Menorca. Dierenbeschermingsorganisatie Protectorá d’Animals Ciutadella werkt samen met dit gemeente-asiel, dat maar klein is en waar dieren gedood worden als de hokken vol raken. Door actief te zoeken naar nieuwe adoptanten doet de Protectorá haar best ervoor te zorgen dat euthanasie zo min mogelijk plaatsvindt.
Kattenopvang Catshelter Menorca
Het asiel is met name gebouwd om honden in op te vangen, met katten werd geen rekening gehouden. Katten die binnen kwamen, werden allemaal gedood. Protectorá d’Animals Ciutadella begon daarop aan de rand van de stad haar eigen kattenopvang Catshelter Menorca, waar zo’n 150 katten leven. Ook ontfermt ze zich over de katten in het gemeente-asiel, waar momenteel één kleine kamer van 4x3m voor deze dieren beschikbaar is. Hier verblijven momenteel 12 katten, waarvan er maar 3 herplaatsbaar zijn als huiskat. De rest is wild en komt daardoor bijna niet in aanmerking voor adoptie. De Protectorá probeert hierover afspraken te maken met mensen die moestuintjes hebben en via de dierenbeschermingsorganisatie hun eigen katten (die ze voornamelijk als muizenvangers houden en niet als huisdier) willen laten castreren. Hopelijk willen ze daarna een plekje aan zo’n wilde kat uit het asiel beschikbaar stellen.
Weinig animo voor zwarte katten
Kater Gordon verbleef maar liefst een jaar in het gemeente-asiel, omdat zwarte katten impopulair zijn en minder snel een thuis vinden. De Protectorá had al vaker geprobeerd een thuis voor hem te vinden, maar dat lukte niet. Het oude bijgeloof dat zwarte katten ongeluk zouden brengen, speelt hierbij nog een rol. Miriam Barber van Protectorá d’Animals Ciutadella geeft aan dat dat gelukkig wel een stuk minder wordt, maar toch wachten zwarte katten het langst op een baasje. Ook bij Catshelter Menorca zitten veel zwarte katten:
“Die zitten er al jaren, daar komt nooit iemand voor.”
Gelukkig is Gordon een makkelijke kat en had hij het ondanks alles niet zo slecht in het gemeente-asiel. Hij kon het met alle andere katten goed vinden. Maar de Protectorá gunde hem natuurlijk graag zijn eigen plekje en wilde voorkomen dat Gordon alsnog een spuitje zou krijgen als het gemeente-asiel te vol zou raken.
Ontroerend
Uiteindelijk keerde het tij voor Gordon. Een familie die op zoek was naar een huisgenoot nam contact op met Miriam, die een kans zag om Gordon onder de aandacht te brengen.
“Ik zal al gelijk dat het een emotionele adoptie zou worden. Het was een echtpaar, waarvan de man een hartprobleem heeft. Zijn vrouw maakte zich zorgen over hem, ze wilde dat hij iets om handen zou hebben waar hij rustig van zou worden. Het gezin had altijd katten gehad, maar nooit eentje die lekker in huis woonde. Omdat ze had gelezen dat een kat een therapeutische werking kan hebben en ze allebei erg van katten houden, besloten ze er eentje te adopteren. Ze waren op zoek naar een lieve kat en dat mocht gerust een volwassen dier zijn. En het ging niet om het uiterlijk. Dus ik dacht gelijk aan Gordon. Ik nam ze mee naar het dodingsstation om hem te bekijken en ze waren op slag verliefd. Na 5 minuten kreeg ik al een paar foto’s binnen van Gordon die languit op het kleed lag en het meteen goed kon vinden met de hond. ’s Avonds lag hij bij de dochter van het gezin op de bank.”
Opvang, voederplaatsen, castratieprojecten en dierenambulance
Catshelter Menorca bestaat volledig uit vrijwilligers en is gevestigd aan de rand van Ciutadella, in het westen van het eiland. Sommige katten die in het asiel terechtkomen vinden een nieuw thuis, maar de meeste blijven daar de rest van hun leven. Katten zijn in Zuid-Europa tenslotte minder graag geziene huisdieren dan in Nederland en worden niet snel herplaatst. Naast de vele katten die in het asiel leven, geven de medewerkers nog eens zo´n 350 straatkatten te eten op voederplaatsen in de omgeving van Ciutadella en worden castratieprojecten geregeld, in samenwerking met het Duitse Tierhilfe Menorca. De opvang is voor het goede werk dat ze doet volledig afhankelijk van giften, de overheid draagt namelijk niets bij, zelfs niet voor het ophalen van gewonde dieren of dierenartskosten die daarna worden gemaakt.
Podenco’s raken in de mode als huisdier
Protectorá d’Animals Ciutadella helpt niet alleen katten, maar ook de honden aan de westkant van het eiland Menorca. Vooral met het herplaatsen van podenco’s gaat het steeds beter. Miriam:
“Mensen krijgen steeds meer door wat een geweldige huishonden het zijn, die heel goed met kinderen en andere honden samen kunnen zijn. Er worden steeds meer podenco’s geadopteerd. Binnenkort organiseren we ook een jaarlijkse Podencodag, een feest waar hondenbaasjes met hun podenco’s naar toe komen. Mensen zijn helemaal fan aan het worden van podenco’s op Menorca. De jagers zijn nog wel een probleem, die houden ze puur als jachthond en als ze een nestje hebben kiezen ze ‘het beste’ hondje uit en we vermoeden dat de rest gedood wordt. En natuurlijk merken we nog dat er in bepaalde jaargetijden heel veel podenco’s binnenkomen, vaak in heel slechte staat en dat is erg zielig. Maar we vinden toch meestal wel een goed huis voor ze.”
Bronnen: Protectorá d’Animals Ciutadella, Catshelter Menorca ©Animals Today Angelique Lagarde