Een zeldzame, bedreigde weekschildpad en een tijgerpython zijn gered in de Indiase hoofdstad Delhi. Zowel de schildpad als de slang zijn ongedeerd en hebben de nodige medische hulp gekregen. De reddingsmissie werd uitgevoerd door dierenwelzijnsorganisatie Wildlife SOS.
In de omgeving van het Subroto Park in New Delhi ontdekte voorbijganger Nilotpal Sarkar langs de kant van de weg een gestrande Gangesdrieklauw, een zeldzame Indiase weekschildpad. Bezorgd belde hij Wildlife SOS op voor hulp en gaf hen details over het reptiel. Na het telefoontje werd er onmiddellijk een team van twee leden van de Rapid Response Unit van Wildlife SOS naar de plek gestuurd. Nilotpal Sarkar:
“Ik heb een grote belangstelling voor wilde dieren, waardoor ik de schildpad in nood kon identificeren. Ik ben Wildlife SOS heel dankbaar voor de snelle reactie bij het redden van de schildpad.”
.
Beschermde weekschildpad
Bij aankomst vond het team een beschermde Indiase weekschilpad met een gewicht van ongeveer een kilo. Het veterinaire team voerde ter plaatse een uitgebreid medische onderzoek uit om de gezondheid van het dier te controleren. De organisatie heeft de schildpad onder medische observatie gehouden en het dier zal weer worden vrijgelaten in zijn natuurlijke omgeving. Medeoprichter en CEO van Wildlife SOS, Kartick Satyanarayan:
“Weekschildpadden worden op grote schaal gestroopt voor hun lichaamsdelen en hun vlees wordt in sommige delen van Zuidoost-Azië beschouwd als delicatesse. Door de toenemende druk van de mens is het reptiel door de IUCN geclassificeerd als ‘ernstig bedreigd’.”
.
Tijgerpython gered
Tijdens een ander incident in Delhi heeft Wildlife SOS uit de wijk Mandi Village een tijgerpython gered, in het Engels Indian (rock)python, van bijna 2 meter. Ter plekke werd er een onderzoek uitgevoerd om te kijken of het dier gezond was. Daarna werd de python weer in het wild vrijgelaten. Adjunct-directeur van Speciale Projecten van Wildlife SOS, Wasim Akram:
“Omdat de Indiase rotspython [tijgerpython] door de IUCN is geclassificeerd als ‘bijna bedreigd’, waren de reddingsmissies van beide reptielen erg belangrijk. We bedanken de hulpverleners die medeleven hebben getoond met deze dieren, zonder wie de succesvolle reddingsactie niet mogelijk was geweest.”
De Rapid Response Units van Wildlife SOS zijn 24 uur per dag, zeven dagen per week, actief om dieren te helpen, die vaak in de meest ongelukkige omstandigheden worden aangetroffen. Van zandboa’s tot gevlekte herten, een weekschildpad of tijgerpython; deze toegewijde eenheid heeft tot nu toe honderden dieren gered. De eenheden zijn verspreid over het land in Jammu en Kashmir, Gujarat, Delhi en Agra.
Bronnen:
- India.com
- News 18
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Jane Sauer