Een team van Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) heeft een ongelooflijk zeldzame albino orang-oetan gered. Het diertje werd gevangen gehouden door een plaatselijke bewoner op het eiland Borneo.
BOSF kreeg een paar dagen geleden een tip van de politie over een aap die in gevangenschap zou worden gehouden in het dorp Tanggirang op de Indonesische kant van het eiland Borneo. Het bleek om een 5-jarige albino orang-oetan te gaan met een bleke huid, wit haar en blauwe ogen; een ontzettend zeldzaam dier. Het is de eerste albino die de stichting heeft gered. De stichting vertelt:
“De aap werd twee dagen gevangen gehouden door een lokale bewoner. Gelukkig vertoont ze nog steeds wild gedrag. Dat vergroot de kans dat ze binnenkort weer in een natuurlijke omgeving kan leven. We zullen haar in ieder geval blijven observeren en wat routine testen uitvoeren.”
Albino
Volgens de directeur van BOSF is één op de 10.000 orang-oetans een albino. Bij albino’s ontbreekt het pigment in de huid gedeeltelijk of helemaal. De albinohuid is erg gevoelig voor zon en verbrandt dan ook snel. Niet alleen orang-oetans kunnen albino zijn, het komt ook voor bij onder andere konijnen, fretten, ratten, walvissen, vogels, dolfijnen en vele andere dieren. Bekende albinodieren zijn Mocha Dick de potvis en Sneeuwvlokje de gorilla.
Bedreigde orang-oetan
BOSF is een non-profit organisatie opgericht in 1991. De organisatie houdt zich vooral bezig met het behoud van de bedreigde orang-oetan en zijn leefgebied. Hier proberen ze de lokale bevolking zoveel mogelijk bij te betrekken om meer draagvlak te creëren voor dit prachtige dier. Dit is erg belangrijk, want de populatie orang-oetans daalt snel. De grote reden hiervoor is het verlies van leefgebied door het het kappen van oerwoud voor palmolieplantages.
Bron Daily Mail © Animals Today Sophie Janssen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?