Afval in zee, van plastic tot vistuig, maakt veel slachtoffers onder dieren die in of nabij zee leven. Een jonge grijze zeehond met een vislijn volledig om zijn nek gedraaid, werd vrijdag gered van een eiland in het zuidoosten van Ierland. Organisatie Seal Rescue Ireland haalde hem op met de veerboot en bracht hem naar de dierenarts. Maui is medisch verzorgd en sterkt nu aan in de zeehondenopvang, zodat hij over enige tijd weer terug naar zee kan.
Vijf kilometer uit de kust van graafschap Wexford, op de Saltee Islands in het zuidoosten van Ierland, werd eind vorige week een grijze zeehond aangetroffen met een visdraad stevig om zijn nek gedraaid. Seal Rescue Ireland kreeg een melding binnen, maar kon in eerste instantie niet op pad. Vanwege slecht weer voeren geen boten. De kans was groot dat de zeehond weer in zee zou duiken en weg zwemmen, dus de vrijwilligers wilden het dier zo snel mogelijk vinden. Vrijdag lukte het ze om naar het eiland te varen en gelukkig kregen ze de zeehond te pakken. Maui, zoals het dier inmiddels is genoemd, bleek vermagerd te zijn, en zijn kop was opgezwollen. Hij werd in een bench gezet en kreeg alvast vocht toegediend.
Draad verwijderd
Het was vanaf het eiland nog een hele reis naar het vasteland, met een rubberboot en daarna de veerboot. Na aankomst op het vasteland werd Maui direct naar de dierenarts gebracht, om zijn verwondingen te verzorgen. Daar was het gestreste wilde dier het natuurlijk niet mee eens. Hij moest verdoofd worden om de visdraad te verwijderen, die lelijk in zijn nek was gegroeid. Gelukkig bleek de lijn niet in het spierweefsel gesneden te hebben. Na verwijdering van het draad werd de wond goed schoongemaakt en gedesinfecteerd. Deze behandeling zal nog regelmatig moeten worden herhaald. Ook krijgt hij antibiotica toegediend.
Levendig
Ondanks de beproevingen die hij doorstaan heeft voor en na zijn redding, laat Maui zich in de zeehondenopvang de vis goed smaken. Eetlust is een goed teken, en voorkomt ook dat het dier met dwang gevoed moet worden, wat stress oplevert. Ook is hij heel levendig en bijt, zoals een goed roofdier betaamt, flink van zich af.
De verwachting is dat Maui, ondanks zijn nare wonden, weer volledig zal herstellen. Over een paar maanden, als hij is aangekomen, krijgt hij zijn vrijheid terug:
Afval: ruim het op
Maui is op tijd gered, maar veel dieren hebben dit geluk niet en sterven een langzame, pijnlijke dood door onze troep. Zie je afval op straat, in het bos of op het strand? Neem het mee en gooi het in de afvalbak: je kunt er levens mee redden.
Bron: Seal Rescue Ireland/Facebook ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde