De Californische stad San Jose (VS) ziet een explosie in de paaiende zalmpopulatie. Riviermondingen in de Bay Area van Californië (San Francisco, San Jose, Santa Clara County en Silicon Valley) worden inmiddels 10 jaar schoongemaakt. De stijging van het aantal zalmen zou betekenen dat het ecosysteem in de rivieren weer hersteld is.
KTVU meldt dat vissen van wel 13,5 kilo en 35 centimeter lengte met honderden tegelijk de monding van Guadalupe River binnenkomen. Dit is goed nieuws, want nog niet zo lang geleden waren de populaties zo klein dat ze bijna uitstierven. Kreken in San Jose zoals Los Gatos en Guadalupe verloren bijna hun inheemse zalmpopulaties. Afval hoopte zich namelijk op in de grindbedding, waar de vissen hun eieren bevruchten.
Zalmpopulatie groeit
De non-profit organisatie South Bay Clean Creeks Coalition heeft zich ingezet voor de zalm en verwijderde maar liefst 590.000 kilo afval uit de kreken, vooral flessen, autobanden en matrassen. Uitvoerend directeur Steve Holmes van de South Bay Clean Creeks Coalition:
“Dit jaar zijn alle vissen gewoon op volle kracht. Ze zijn gigantisch. Het is een mooie trend en ik hoop dat die zich voortzet.”
Onderzoekers zijn de dieren nu aan het bestuderen en willen hiermee hun herkomst traceren. Zo willen ze weten of het om inheemse terugkerende zalmen gaat, of dat het ontsnapte kweekzalmen zijn.
.
Afmattende tocht stroomopwaarts
Zalm keert terug van de oceaan naar de rivieren waar ze zelf zijn geboren, om eieren te leggen en te bevruchten op grindbanken. Hun lichaam kleurt felrood en roze door de activiteit van hun voortplantingsorganen, waardoor ze gemakkelijk worden gezien door beren en vissende vogels zoals arenden en visarenden.
De vissen bouwen op zee grote hoeveelheden spieren en vet op voor de afmattende tocht stroomopwaarts. Zalmen zijn vaak uitgeput aan het einde van de reis. De meesten sterven dan ook na het paren, maar een paar, meestal de vrouwtjes, blijven in leven om in januari terug te keren naar de oceaan.
Bron:
- Good News Network
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Jane Sauer