Slechts 15 keer in de afgelopen 100 jaar is er één waargenomen: een witte bruinvis. Op 8 juni zwom zo’n witte bruinvis in de Oostzee bij Funen, Denemarken. De bemanning van een schip was in staat om het dier op video vast te leggen waardoor nu iedereen kan meegenieten van deze bijzonder zeldzame verschijning.

witte bruinvis
De uiterst zeldzame witte bruinvis bij Denemarken | Foto: screenshot video

Volgens marien bioloog Fabian Ritter van de Whale and Dolphin Conservation (WDC) die de beelden bestudeerde gaat het om een bruinvis met een genetische afwijking genaamd leucisme. Dieren met leucisme hebben een verminderde of ontbrekende aanmaak van huidpigment, maar geen rode ogen zoals albino’s. Ook zijn ze beter beschermd tegen de ultraviolette straling van de zon en vaker agressief tegenover soortgenoten zonder leucisme, waardoor hun overlevingskansen in de natuur groter zijn dan die van albino’s.

Toch lopen dieren met leucisme meer risico dan ‘normale’ soortgenoten. Door het ontbreken van een schutkleur vallen ze meer op bij roofdieren en ook kunnen ze problemen ontwikkelen met hun huid en ogen.

Boeggolf
Volgens Ritter gedroeg de witte bruinvis zich afwijkend van de donkere soortgenoten. Normaal hebben bruinvissen niet vaak de neiging om, zoals dolfijnen graag doen, mee te zwemmen met de boeggolf van een schip. Maar zoals in de beelden te zien is profiteert de witte bruinvis van de extra voortstuwing die de boeggolf van het schip biedt.

Bruinvissen worden in wisselende hoeveelheden gezien in de Noordzee en Oostzee, maar van witte varianten zijn alleen waarnemingen gedocumenteerd uit 1911, 1928, 1929,1937 en 1988 in respectievelijk Oekraïne, Schotland, Ierland en Denemarken. De laatste officiële waarneming was in 2007 onder de Golden Gate brug bij San Francisco. Ook witte orka’s en bultruggen worden zo nu en dan gezien, zoals de bekende bultrug Migaloo.

Volwassen
Ondanks de risico’s die witte bruinvissen lopen blijkt uit analyse van de beelden dat het om een volwassen exemplaar gaat. Het dier is dus niet ten prooi gevallen aan een grijze zeehond, die een maaltje bruinvis niet zou afslaan, en ook is de witte bruinvis tot op heden ontsnapt aan de netten van vissers, waarin niet zelden bruinvissen verstrikt raken om daarna te verdrinken.

Laten we hopen dat deze witte bruinvis zijn of haar reis veilig voort kan zetten en komende tijd nog vaak wordt waargenomen en gefilmd:

Bron © PiepVandaag.nl Bart van Riel