De plannen om de inzet van wilde dieren in het circus te verbieden komen in Wales weer een stuk dichterbij. De vorig jaar beloofde nieuwe wetgeving, waarmee Wales het voorbeeld van Schotland volgt, wordt binnenkort voorgelegd aan het nationale parlement van Wales.
De minister van plattelandszaken van Wales, Lesly Griffiths, verklaarde dat wilde dieren met respect behandeld moeten worden en niet ter vermaak dienen te worden ingezet. Haar voorstellen worden omarmd door dierenbeschermingsorganisatie RSPCA. Echter, er is ook een tegenstander. De laatste leeuwentemmer van Groot-Brittannië, Thomas Chipperfield, zegt de nieuwe wet ‘kleingeestig’ te vinden. De regering van Wales geeft aan dat de nieuwe wet door een breed publiek wordt gesteund.
De laatste jaren bezoeken telkens twee rondreizende circussen Groot-Brittannië, waarbij regelmatig Wales wordt aangedaan. Vergelijkbare wetgeving is aangenomen in Schotland en de Ierse Republiek. In Engeland ligt de wetgeving nu voor beoordeling bij het parlement. De kansen voor rondreizende circussen met wilde dieren zijn dus snel bekeken in Groot-Brittannië.
Inzet wilde dieren strafbaar
De wetgeving in Wales maakt de inzet van wilde dieren bij een rondreizend circus strafbaar. Iedereen die deze wet overtreedt, kan rekenen op een gang naar de rechter met bijbehorende sancties. De aanname van deze wet zendt een duidelijke boodschap uit dat deze regering en de inwoners van Wales niet meer willen dat levende dieren worden ingezet. Het is niet meer van deze tijd en ethisch onacceptabel, aldus de minister van plattelandszaken.
Tegenreactie
Toch blijft de laatste leeuwentemmer van Groot-Brittannië erbij dat dit idee bespottelijk is. Hij heeft in het verleden acht leeuwen en tijgers gehouden. Op dit moment huisvest hij twee Afrikaanse leeuwen, één mannelijke Bengaalse tijger, diverse paarden en een paar honden. Volgens hem was de inzet van wilde dieren in circussen totaal geen probleem voor het Britse volk:
“Door de voorliggende wetgeving kan ik straks niet meer legaal doen wat ik graag doe en dát zou niet moeten gebeuren.”
De RSPCA geeft daarentegen aan dat het bijzonder goed is dat de regering het opneemt voor deze dieren, omdat de inzet niet meer thuishoort in een modern Wales. De directeur van de Born Free Foundation hoopt dat er nog veel meer landen dit voorbeeld volgen, zodat vergelijkbare wetgeving overal gaat gelden:
“Hopelijk is Groot-Brittannië binnenkort vrij van circussen die wilde dieren inzetten!”
- Lees ook:
#GNvdD: Duits circus vervangt wilde dieren door hologrammen (video)
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Astrid Hazekamp