Dierenwelzijn is de reden dat Vlaanderen een vuurwerkverbod gaat instellen. Er is op initiatief van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) een decreet opgesteld om het afsteken van vuurwerk te verbieden, dat breed gesteund wordt door parlementsleden van regering en oppositie.

vuurwerkverbod
Dierenwelzijn reden voor vuurwerkverbod in Vlaanderen | Foto: publiek domein

Het afsteken van vuurwerk is in Vlaanderen niet verboden, maar gemeenten mogen zelf een beleid voeren rond vuurwerk. Zo zijn er 40 gemeenten met een totaalverbod op het afsteken en in 103 gemeenten moet er eerst toestemming voor gevraagd worden.

Hoe dit per gemeente is geregeld is voor velen onduidelijk en omdat de regels bij niemand echt bekend zijn is de praktijk gelijk aan die van Nederland: rond de jaarwisseling steekt iedereen massaal vuurwerk af. Dit gaat vaak ten koste van het welzijn van dieren, die doodsangsten uitstaan of nog erger; direct of indirect gewond raken door vuurwerk.

Hond, wallaby en veulens onder de vuurwerkslachtoffers

Absurde traditie

Ook in Nederland zijn regelmatig meldingen over dieren die het slachtoffer zijn geworden van vuurwerk, soms zelfs opzettelijk. Kritiek op vuurwerk wordt doorgaans echter gezien als aantasting van het recht op tradities. De schade aan eigendommen, milieu en dieren wordt daarbij op de koop toe genomen en dat het uit hand loopt schijnt er ook bij te horen.

In Vlaanderen is deze absurde traditie echter niet heilig. Ben Weyts zegt tegen HLN:

“Ik krijg elk jaar tientallen mails binnen met verhalen en foto’s van dieren die gewond zijn geraakt, of zijn gestorven. Er was veel onduidelijkheid waardoor iedereen ervan uitging dat vuurwerk altijd en overal toegelaten was. We draaien de logica nu om: in de praktijk zullen de lokale besturen terughoudend zijn en vuurwerk beperken tot welbepaalde plaatsen en goedgekozen momenten.”

Mogelijk al dit jaar vuurwerkverbod

Het decreet is afkomstig van leden uit 5 partijen, waarmee het breed gedragen wordt in het Vlaamse parlement. Het vuurwerkverbod betreft ook carbidschieten, voetzoekers afsteken en het oplaten van wensballonnen, die (bos)brand kunnen veroorzaken en vaak vee of paarden laten schrikken. Weyts acht het mogelijk dat nog voor de zomer over het vuurwerkverbod gestemd kan worden, waarmee het dit jaar al ingevoerd wordt.

vuurwerkverbod
Heel veel dieren zijn als de dood voor vuurwerk | Foto: publiek domein

De Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA zegt ‘voorzichtig optimistisch’ te zijn, maar had ook graag een voorstel gezien om het afsteken van luidruchtig vuurwerk tijdens grootschalige evenementen te verbieden. Volgens de indieners van het decreet kan dit later nog toegevoegd worden.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel