Vogels en vleermuizen blijken verrassend veel bomen te planten in nieuw bos. Een team van Mexicaanse en Amerikaanse biologen onderzochten de vegetatie in herstellende tropische bossen in het zuiden van Mexico. De vogels en vleermuizen blijken verantwoordelijk voor maar liefst 94 procent van de verschillende plantensoorten die niet zijn geherintroduceerd door natuurbeschermers.
Door het herkauwen, uitpoepen of begraven van zaden helpen de dieren de meeste tropische bomen te reproduceren. Aan sommige planten groeien ook stekelige of plakkerige zaden die aan de poten en veren van vogels blijven plakken en op die manier worden verspreid. Er is zelfs bewijs gevonden
dat de kleur van bepaalde vruchten geëvolueerd is om vogels aan te trekken.
Meer dan zes jaar hebben de natuurbeheeronderzoekers percelen land onderzocht in een regenwoud in Zuid-Mexico, die voorheen dienden als grasland voor runderen. In de loop van de tijd is het aantal geïntroduceerde planten, afkomstig van kiemplantjes getransporteerd door vogels of
vleermuizen, sterk toegenomen en voegden zo 19 nieuwe soorten toe aan het zich herstellende regenwoud.
Vleermuizen en vogels gaven ieder zo hun eigen invulling aan de rol van regenwoudtuinier. De vleermuizen leverden vooral nieuwe struiken en bomen – sterke planten die voor hun overleving niet afhankelijk zijn van voedingsrijke aarde – die wortel schoten in grasgebieden.
Het moment dat deze nieuwe planten zich in de percelen land hadden genesteld, schoten de zaadjes – afkomstig van de vogels – wortel en groeiden uit tot fruitbomen.
“Met de helft van het tropisch regenwoudbioom dat minstens een keer in de afgelopen 100 jaar is verdwenen (dat is ongeveer 80.000 hectare regenwoud per dag) zou bescherming en herstel van bos door vogels en zoogdieren die de zaden verspreiden, een centraal thema moeten worden in de ecologie van deze eeuw”, schrijven de onderzoekers.
Bron ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?