Na de nucleaire ramp in Tsjernobyl in 1986 zijn de honden in dat gebied achtergelaten. Elk jaar werden er honderden pups geboren, maar de meeste stierven snel door honger, dorst en roofdieren. Jarenlang keek niemand naar de honden op het terrein van de kerncentrale om, maar sinds 2017 startte Clean Futures Fund, partnerorganisatie van dierenwelzijnsorganisatie Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA) een sterilisatieproject. Ook werden voerstations in het gebied opgezet, waardoor de ruim 700 honden nu in betere gezondheid verkeren.
Sinds 2017 heeft de SPCA honderden honden gesteriliseerd in het gebied en daarmee ging het geboortecijfer flink omlaag. Honden leven nu langer en in betere gezondheid. Tot voor kort voerden werknemers van de fabriek de honden dagelijks. Maar in 2019 werd duidelijk dat de werknemers niet zouden terugkeren naar de fabriek. Dus sinds september 2019 is de organisatie Clean Futures Fund, een internationale partner van SPCA, begonnen met het maken van dagelijkse rondes om voedsel te verspreiden onder de meer dan 700 honden in het gebied.
Vertrouwen in mensen
Er zijn vaste voerplekken ingericht, waar de honden samenkomen en waar ook mensen zijn. Dit betekent dat er minder roofdieren zijn, die de veiligheid van de honden bedreigen. Het consistent voeren op bepaalde plekken geeft de honden vertrouwen in mensen. En het geeft medewerkers van Clean Futures Fund de kans om gewonde honden en zwangere dieren te monitoren. Sinds de vaste voerlocaties er zijn, zien de honden er gezond uit.
In 2020 willen SPCA International en Clean Futures Fund de voerplekken verbeteren. In samenwerking met de kerncentrale en ‘Exclusion Zone Management Agency’ willen de organisaties robuuste voerstations bouwen en waterstations op zonne-energie, zodat het water niet bevriest.
Bron:
©Animals Today
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?