Natuurbeschermingsorganisaties en lokale autoriteiten hebben vijf boombruggen gebouwd in de Indonesische provincie Noord-Sumatra. Hiermee willen ze leefgebieden van primaten, zoals orang-oetans, met elkaar te verbinden. Door wegenbouw is de habitat van wilde dieren in dit gebied steeds meer versnipperd. De boombruggen zijn essentieel voor het overleven van de orang-oetan als diersoort.

Vijf boombruggen gebouwd voor dieren Sumatra
Nieuwe wegen doorkruisen het leefgebied | Foto: screenshot video MongobayTV/YouTube

De vijf boombruggen zijn langs de nieuwe geasfalteerde weg Lagan-Pagindar in Pakpak Bharat gebouwd. Een team van 12 mensen was drie tot vier dagen bezig om elke brug te bouwen. Er zijn drie verschillende soorten bruggen gebouwd, om te voorzien in de behoeften van diverse diersoorten; een enkele kabel, een horizontale ladder en een hybride brug. Ook zijn er cameravallen geplaatst om het gebruik ervan door wilde dieren te controleren. Tot nu toe zijn er drie soorten vastgelegd door de camera’s: zwarte Sumatraanse langoeren, Java-apen en zwarte reuzeneekhoorns. Er zijn nog geen orang-oetans geregistreerd.

Vijf boombruggen gebouwd voor dieren Sumatra
Vijf boombruggen gebouwd, het wachten is op de orang-oetans| Foto: screenshot video MongobayTV/YouTube

Versnippering habitat

De laatste tijd zijn er meer wegen aangelegd in het Pakpak Bharat district om gemeenschappen die aan de rand van het bos wonen, te verbinden met ziekenhuizen, scholen en andere voorzieningen. Maar voor de wilde dieren in dit gebied betekent dit echter een versnippering van hun habitat, met alle nare gevolgen van dien.
.

Verplaatsen essentieel

Uit ecologische onderzoeken van de Resilient Equatorial Forests Foundation (TaHuKah), een NGO die is gevestigd in de provinciehoofdstad Medan, is het belangrijk dat wilde dieren zich tussen gebieden kunnen verplaatsen om levensvatbare populaties in stand te houden. Volgens natuurwetenschappers vormen geïsoleerde wildpopulaties een groter risico op inteelt, wat zorgt voor een zwakkere genenpoel en deze soorten met uitsterven worden bedreigd. Het verlies van deze diersoorten en boomsoorten kan gevolgen hebben voor het hele ecosysteem, waar de lokale gemeenschappen van afhankelijk zijn. Uitvoerend directeur van TaHuKah, Erwin Alamsyah Siregar tegen Mongabay:

“Dit project is geboren uit een gedeelde visie met de lokale autoriteiten, die erkennen dat we naast essentiële ontwikkeling zoals wegenbouw en infrastructuur, de verplaatsing van wilde dieren moeten beschermen.”

.

Zeldzame mensaap op Sumatra met uitsterven bedreigd

Boombruggen bouwen

De stichting TaHuKah benaderde lokale overheidsinstanties, bosbeheerders en gemeenschappen om boombruggen te bouwen, zodat de versnipperde landschappen weer met elkaar in verbinding zouden staan. TaHuKah werkte hierbij samen met de natuurbeschermingsgroep Sumantran Orangutan Society (SOS) en de organisatie Vertical Rescue Indonesia. Aanvullende financiering kwam van The Size of Wales, Dierenpark Amersfoort Wildlife Fund and Asian Species Action Partnership. CEO van SOS, Helen Buckland:

“Als deze gefragmenteerde populaties beschermd en weer met elkaar verbonden kunnen worden, hebben de orang-oetans de potentie om tot ver in de toekomst te gedijen. Ze kunnen hun vitale rol als ‘tuiniers van het bos’ vervullen en dit kostbare ecosysteem van het regenwoud bloeiend houden.”

.

Vijf boombruggen gebouwd voor dieren Sumatra
Foto: screenshot video MongobayTV/YouTube

Orang-oetans met uitsterven bedreigd

De lokale regering zal verkeersborden plaatsen in de buurt van de bruggen, zodat bestuurders weten dat ze langzamer moeten rijden. Het plan is om de bruggen iedere drie maanden te controleren op slijtage en twee keer per jaar verkeerscontroles. TaHuKah zal samen met boswachters patrouilleren om toezicht te houden op de bruggen en potentiële jagers af te schrikken. Buckland:

“De versnippering van bossen in Pakpak Bharat is illustratief voor een van de belangrijkste problemen waar natuurbehoud tegenwoordig mee te maken heeft. Namelijk een verstoorde connectiviteit tussen populaties van wilde dieren in verband met sociaaleconomische ontwikkeling. Zowel het tempo als het patroon van het habitatverlies leidt ertoe dat de verbinding in het landschap wordt verbroken, waardoor orang-oetans en andere zeldzame soorten gevangen raken in krimpende eilandjes van bos die te klein zijn om hen in leven te houden.”

Orang-oetans brengen meer dan 90 procent van hun tijd door in het bladerdak van het bos. Ooit waren ze wijdverspreid in heel Zuidoost-Azië, maar nu leven ze alleen nog op de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo.

Bronnen:

#GNvdD: Boombruggen helpen luiaards veilig oversteken in Costa Rica

#GNvdD: Nieuwe eekhoornbrug in Roermond

©AnimalsToday.nl Jane Sauer