De regering van het Verenigd Koninkrijk lijkt toch van plan om de verkoop van ivoor volledig te gaan verbieden, zo meldt The Guardian. Het VK is de grootste exporteur van ‘legaal’ ivoor in de wereld, wat inhoudt dat het stamt van voor 1947. Maar ook antiek ivoor lijkt nu definitief in de ban te gaan.
Dit goede nieuws aan de vooravond van de wereldwijde Global March for Elephants and Rhinos komt als een verrassing. De Conservatieve partij van premier May had dit plan in 2015 nog in het verkiezingsprogramma staan, maar vorig jaar bleek het geschrapt te zijn. Dit tot grote verontwaardiging van grote groepen dierenbeschermers, en bekende Britten als Jane Goodall, Stephen Hawking en Ricky Gervais.
Witwassen
De ban op de verkoop van alle ivoor in het VK wordt ingegeven door de strijd tegen criminelen, die proberen om ivoor dat na 1947 is gestroopt alsnog ‘wit te wassen’ als legaal product, onder meer door bewijzen te vervalsen. Doorgaans gaat het hierbij om zogenaamde kunstvoorwerpen waarvan het echtheidscertificaat wordt vervalst. Michael Gove, staatssecretaris van Milieuzaken van de Conservatieven:
“Het steeds kleiner worden van de populatie olifanten door stroperij is een reden tot diepe schaamte voor onze generatie. De noodzaak van radicale en robuuste plannen om een van ’s werelds meest iconische diersoorten te beschermen staat buiten kijf. Deze plannen zullen het Verenigd Koninkrijk tot koploper maken van de wereldwijze strijd tegen de vreselijke ivoorhandel.”
In de strijd tegen het stropen van olifanten is het terugdringen van de ivoorhandel een belangrijk onderdeel. Daarbij is ook educatie erg belangrijk, want in landen als bijvoorbeel China weten veel mensen niet dat een ivoren beeldje of andere snuisterij afkomstig is van een dode olifant. Men denkt dat ivoor ‘geoogst’ wordt van levende dieren en vanzelf weer aangroeit.
Uitzondering
Alle ivoor zal dus van de Britse (kunst)markt verdwijnen, maar voor een paar producten blijft een uitzondering bestaan: oude muziekinstrumenten, voorwerpen van grote historische waarde en producten waarin een heel klein beetje ivoor is verwerkt. Volgens Gove zijn dit niet de voorwerpen die een significante bijdrage leveren aan de illegale handel.
Ook in Nederland en de rest van de wereld is het verboden om ivoor van voor 3 maart 1947 te verhandelen, exact 50 jaar voordat de CITES-conferentie hiertoe besloot. Hier lijken echter (nog) geen plannen te bestaan om het voorbeeld van het VK te volgen. Maar wat niet is kan nog komen.
Bron: The Guardian ©AnimalsToday.nl Bart van Riel