Het heeft een hele tijd geduurd, maar paardenkoetsen worden officieel verboden in het Spaanse Barcelona. Deze overwinning werd 15 november aangekondigd, en het verbod gaat in juni volgend jaar officieel van kracht.
Als reactie op dit besluit plaatste adjunct burgemeester van Barcelona, Jane Sanz, op Twitter:
“Barcelona is een vriend voor dieren.”
Er zit echter een klein addertje onder het gras bij deze nieuwe wet: door paarden getrokken koetsen worden wel toegestaan tijdens culturele vieringen en evenementen.
De kwestie van door paarden getrokken koetsen is serieus, omdat het een groot risico vormt voor zowel mensen als paarden. Paarden zijn zeer gevoelige dieren die makkelijk kunnen schrikken van de chaos van het verkeer en het stadsleven. Vele paarden zijn al geraakt door auto’s, wat het paard en de ruiter in gevaar brengt.
De zware arbeid om urenlang een koets van zo’n 500 kilo te trekken, kan gezondheidsproblemen veroorzaken zoals lichamelijk letsel en uitputting. Dat kan dan weer leiden tot het instorten van het paard. In de VS zijn er al veel ongelukken gebeurd en ernstige verwondingen opgelopen door ritjes met paard en wagen; een aantal paarden is zelfs gestorven door deze ouderwetse praktijken. PETA heeft een lijst opgesteld met alle Amerikaanse incidenten die het gevolg zijn van paardenkoetsen. Lonneke Engel schreef over de paardenkoetsen haar column: Het leed van koetspaarden in New York City.
Dit is niet de eerste grote overwinning voor dierenrechten in Barcelona: in 2011 verbood Catalonië al de barbaarse praktijk van stierenvechten. Ook besloot het stadbestuur het dolfinarium te sluiten. De stad is goed op weg om een dierenvriend te worden, nu maar hopen dat andere steden en landen het voorbeeld volgen.
Bron: One Green Planet ©Animals Today Sophie Janssen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?