Vanaf 1 januari 2021 zijn alle paardenkoetsen in de Amerikaanse stad Chicago verboden. Dat heeft de gemeenteraad vrijdag besloten. Vergunningen worden niet meer verlengd of door de stad goedgekeurd.
De industrie
De paard- en wagenindustrie in Chicago krimpt al jaren, maar er zijn nog steeds tien vergunningen in de omloop. Deze zullen volgend jaar niet verlengd worden. Voorstanders van deze bedrijfstak vinden dat het een “romantische verbintenis met de geschiedenis” is, dat ze voor banen zorgen en dat toeristen het leuk vinden. De Horsemen’s Council Illinois, de belangengroep voor de paardenindustrie, beweert dat er goed voor de paarden gezorgd wordt en dat de dieren het werk leuk vinden. Maar de paarden moeten soms wel tot zeven mensen vervoeren per rit. Nu heeft de gemeenteraad besloten dat paard en wagens niet meer van deze tijd zijn. 46 raadsleden stemden voor het verbod en 4 tegen.
The Chicago City Council on Friday voted to ban horse-drawn carriages. Starting January 1, 2021, operators will be unable to renew their licenses, and the city will stop issuing new ones. https://t.co/iPOmXX0Mbq
— The New York Times (@nytimes) April 26, 2020
Blije reacties
Verschillende dierenrechtenorganisaties zijn erg blij met de uitkomsten van de gemeenteraad. Dierenrechtenorganisatie PETA hoopt dat nog veel andere Amerikaanse steden het voorbeeld van Chicago zullen volgen. Ook Humane Society International (HSI) is erg tevreden. Kitty Block, president van HSI in de Verenigde Staten zei tegen The New York Times:
“Deze dieren lijden onder zware werkomstandigheden en kampen vaak met chronische medische problemen, zoals ademhalingsproblemen en kreupelheid.”
Ze vertelt dat zulke medische problemen verergeren als de paarden lang op harde oppervlakken staan en zware wagens trekken.
Misstanden
Jodie Wiederkehr, leider van Chicago Alliance for Animals, houdt de misstanden van paardenkoetsen dagelijks bij. Zo vertelde ze aan de Chicago Tribute dat veel dieren veel te lange dagen maken: van 11 uur ‘s ochtends tot middernacht, terwijl paarden volgens de regels maar zes uur mogen werken. Volgens CNN waren er in Chicago in 2017 334 meldingen gedaan van overtredingen van paardenkoetsen. Veel van deze meldingen gingen over paarden die boven de 30 graden moesten werken of die geen water of genoeg rustpauzes kregen.
New York
Het verbod kon voor de dierenrechtenorganisaties niet snel genoeg komen, zeker nadat er in New York in februari een merrie midden op straat omviel. Ze werd later die dag geëuthanaseerd.
Dood koetspaard in New York brengt industrie opnieuw onder vuur
Bronnen
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma