Colombia is een stap dichterbij een verbod op de inzet van politiepaarden en -honden bij demonstraties. Deze week stemden de Colombiaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden in met het wetsvoorstel dat het gebruik van paarden en honden bij onregelmatigheden verbiedt. Alleen president Gustavo Petro moet nog tekenen om definitief groen licht te geven aan de nieuwe dierenbeschermingswet.
Kamerlid Juan Carlos Losada van de Liberale Partij (Partido Liberal) is de auteur van het wetsvoorstel dat deze week een stap richting een definitief verbod op het inzetten van paarden en honden om rellen en demonstraties te stoppen. Dieren die in deze gewelddadige situaties worden ingezet om de oproer in bedwang te houden, krijgen geen enkele bescherming voor hun welzijn. Losada wil hieraan onmiddellijk een einde maken en diende samen met Kamerlid en partijgenoot Alejandro Vega het voorstel in. Om de wet in werking te stellen, moet alleen president Gustavo Petro nog zijn handtekening zetten. Juan Carlos Losada:
“Vandaag maken we een einde aan wreedheid van het hoogste niveau, want paarden en honden zullen niet langer te midden van vuurbommen, traangas, stenen en knallende geluiden zijn.”
Politiepaarden en – honden buiten de wet
In 2016 deed een nieuwe dierenbeschermingswet zijn intrede waarin dierenmishandeling wettelijk strafbaar werd. Dieren worden in Colombia volgens de wet beschouwd als wezens met gevoel. Echter zijn dieren die door de ‘openbare macht’ worden ingezet bij onregelmatigheden buiten de reikwijdte van de dierenbeschermingswet gehouden. Losada:
“Bovendien roept het Congres, door deze wet te realiseren, het publiek op om de rechten en het beschermingsmandaat te erkennen dat dieren moet beschermen door hun gebruik te beperken in situaties waarin er geen protocollen bestaan om hun veiligheid te garanderen en waar bovendien hun aanwezigheid niet afschrikkend werkt, noch bepalend is voor het werk van de openbare macht. Geen dieren meer bij demonstraties!”
.
Verwonde politiedieren
Paarden en honden worden vaak door de openbare ordehandhaving ingezet om publiek in bedwang te houden, of af te schikken bij rellen en demonstraties. De dieren staan daarbij bloot aan allerlei vormen van mishandeling en lopen ernstige gezondheidsproblemen op. Ze worden regelmatig geschopt en geslagen door demonstranten, bekogeld met stenen en bespoten met traangas.
.
.
Soms leidt zo´n situatie tot de dood van het dier. Door chaotische omstandigheden als geschreeuw, onverwachte knallen en andere oorverdovende geluiden verkeren ze in zware stress en met name paarden rennen regelmatig in paniek het verkeer in. Uit de praktijk blijkt dat het inzetten van honden en paarden in gewelddadige situaties totaal niet effectief is. Het ziet er dan ook naar uit dat dit verschrikkelijke en onnodige dierenleed binnenkort in Colombia deel zal uitmaken van het verleden.
Bronnen:
- Cambio Colombia
- Diario Jurídico
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Jennie Cools