Het varkentje uit dit verhaal was op weg naar een bruiloft, in het westen van Kameroen in Afrika. Het dier werd in leven gehouden zodat zijn vlees zou niet bederven onder de hete equatoriale zon. Maar de reis eindigde gelukkig niet ergens op een bord.
Varken Ronaldo werd ondersteboven vervoerd, met zijn voor- en achterpoten bij elkaar gebonden rond een stevige houten paal. Zo hing hij al enige uren, meegedragen door de aanstaande bruid en bruidegom op reis naar de bruiloft. De binnenkant van zijn poten was bloedig rauw en gehavend, door het schuren met zijn volle gewicht tegen de ruwe paal. Het vlees boven het touw was opgezwollen, omdat de bloedcirculatie was afgesneden. Met nog een flinke reis voor de boeg zou het lijden van het varken alleen maar toenemen.
Het lot van het varken leek beschoren, tot het dier de weg kruiste van directeur Dr. Sheri Speede van In Defense of Animals (IDA). Zij kon het niet aanzien wat er met het varken gebeurde en besloot het dier te kopen, om het te redden van de dood en de ellendige reis daarnaartoe.
Kritiek?
Haar keuze om het varken te kopen kan echter worden bekritiseerd. Heeft het bruidspaar gewoon een ander varken gekocht voor de feestmaaltijd? Speede hoopte dat ze daar geen tijd meer voor hadden. Maar misschien is er wel bushmeat voor in de plaats gekocht, en heeft Speede daarmee iets veroorzaakt wat lijnrecht ingaat tegen de idealen van IDA. Het waren allemaal vragen die Sheri Speede zichzelf stelde, en daar werd ze niet vrolijker van.
Maar toen ze foto’s van Ronaldo zag als een gelukkig varken, onder één dak met mensen die geen vlees eten, kon ze niet anders dan blij zijn met de keuze om het varkentje te redden van de dood. Speede geeft wel toe dat ze misschien beter had moeten nadenken over de gevolgen voordat ze het varken kocht. Ze benadrukt dan ook dat de beste manier om dieren te redden van de dood is door helemaal geen vlees te eten.
Pijnlijke methoden
De republiek Kameroen is een arm land, waar dierenmishandeling veelvuldig voorkomt, met inbegrip van zeer pijnlijke methoden voor het slachten voor consumptie. Dit gebeurt vaak in het openbaar op straat. Dit in tegenstelling tot rijkere landen, waar de slacht uit het zicht achter de dikke muren van de slachthuizen plaatsvindt.
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Vreselijk! Hoe kun je nu op zo’n manier “feestelijk” vieren dat je gaat trouwen? Mooi dat het varkentje gered is en hopelijk gaat hij alsnog een lang, gezond, fijn en liefdevol leven tegemoet. Maar hoeveel varkentjes worden op deze manier slachtoffer van dergelijke zieke behoeftes?