Een verwilderde zwerfpoes uit Roemenië heeft haar plekje gevonden bij Catssanctuary in Didam. Kattenliefhebber Susie Bosveld vangt vele katten op, die nergens anders terecht kunnen: zo ook poes Sarah. Hoe wild en angstig Sarah in het begin ook was, inmiddels voelt ze zich helemaal thuis en gedraagt ze zich als een koningin. Catssanctuary is een privé-initiatief, om moeilijk plaatsbare katten een heerlijk leven te gunnen.
Sarah kwam via een stichting uit Roemenië terecht in Groningen, bij een dame die honden en katten opvangt. Zij zocht een adoptant voor Sarah, maar omdat de poes erg verwilderd was, viel dat niet mee. Susie Bosveld heeft haar eigen Catssanctuary in Didam en hoorde over Sarah:
“Sarah is een van de bewoners van Catssanctuary. Alle katten die bij ons komen hebben hun eigen verhaal, meestal een achtergrond van gedumpt i.v.m. leeftijd, mishandeling, te wild of andere gedragsproblemen. Sarah was erg verwilderd en niet herplaatsbaar, maar is naar Nederland gekomen met haar kittens en pleegkittens. De vrouw die haar in de opvang had wilde een goede huisje zoeken voor Sarah, bij mensen die wisten hoe je met verwilderde katten om moest gaan. Wij hadden al een paar verwilderde katten tam gekregen door middel van liefde, praten en lekkere snoepjes, zodat we ze mochten aaien en zelf oppakken. Daarom vroeg ze of wij Sarah konden adopteren.”
Aandacht en liefde
Susie en haar moeder besloten Sarah te adopteren en haalden haar op.
“De eerste maanden waren echt niet gemakkelijk. Ze sloeg en beet ons en moest weinig van ons hebben. Ook in de groep moest ze even wennen. De eerste maanden zat ze vooral in een van de krabtonnen. Naar buiten gaan in de buitenren deed ze ook niet. Van elke geluid schrok ze en dook ze in elkaar. Ook plaste ze overal. Maar na verloop van maanden en vele uren met haar praten (maar goed dat ze niet door kan vertellen, want ik heb vele verhalen met haar gedeeld), kwam ze meer los. Voorzichtig, in ruil voor wat lekkers, kon ik haar met een vinger aanraken. Maar die vinger werd een hand en op een dag kwam ze zelf naar me toe gelopen om een aai te halen. Ook ging ze mij na doen. Ik deed een spelletje als ze hoog in een van de krabtonnen lag of op de krabton zat, een soort kiekeboe spelletje, en op een gegeven moment ging ze dit ook doen.”
Al deze aandacht had effect, Sarah begon zich helemaal thuis te voelen.
“Wij kunnen haar nu zelf oppakken. En wat kan ze spinnen. Ook heeft ze vriendjes gemaakt in de groep. Van die onzekere, angstige en verwilderde kat is gelukkig weinig meer over. Ze is zelfverzekerd en geniet van haar leven. Wij kunnen alleen raden wat er allemaal gebeurd is in Roemenië, voor ze door een stichting samen met de kittens werd gevangen. Sarah denkt nu dat ze een godin is en dat wij haar aanbidden.”
Oprichting Catssanctuary
De liefde voor katten begon zo’n 15 jaar geleden. In een asiel ontdekten Susie en haar moeder een rode kat, die spinnend op hen kwam toe gelopen. Ze besloten de kat mee te nemen.
“Het was zaterdagavond. We hebben een dierenwinkel gebeld en die is langer voor ons opengebleven. Met deze rode kat genaamd Shadow begon onze liefde voor katten. Al gauw kwamen nog een paar katten met een achtergrond bij ons. In 2012 zijn wij onder andere voor de dieren verhuisd van Nijmegen naar Nieuw Dijk in gemeente Montferland, omdat dit huis een grote tuin had voor onze drie honden. Een pluspunt was een groot buitengebouw, dat wij omgebouwd hebben tot kattenserre, voor onze onzindelijke kat. Wij hebben aan de kattenserre een kattenren gebouwd voor onze katten. Deze is ingericht als kattenspeeltuin, met klimstruiken, autobanden, kisten, huisjes en meer. Wij kenden niemand in deze omgeving en om mensen te leren kennen gingen wij vrijwilligerswerk doen in een asiel. Daar werd op een dag een heel oude kat van 17 jaar binnen gebracht. Mager en getekend door het buitenleven. Volgens de dierenarts had hij nog maar een korte tijd te leven. De kat keek ons aan met grote ogen en wij hebben hem in huis genomen. Hij heeft nog maanden geleefd en wat kon hij spinnen. Al snel kregen wij weer een oproepje vanwege een oude kat. En toen van een wilde kat. Zo zijn wij begonnen.”
Een thuis voor altijd
“Cats Sanctuary is geen stichting en we hebben beperkte ruimte. Daarom hebben we plek voor maximaal 16 katten. Alle katten blijven bij ons in voor en tegenspoed, wij herplaatsen geen katten, onder meer omdat wij te gehecht zijn aan de katten en de meeste van deze dieren zo veel meegemaakt hebben of op leeftijd zijn.”
Opvang en bemiddeling
Susie krijgt veel verzoeken om katten op te nemen, en kan er helaas niet altijd gehoor aan even:
“De meeste katten zijn via noodoproepen van andere stichtingen bij ons gekomen, maar ook enkele door het overlijden van hun baasje of doordat de kat gedragsproblemen had, zoals onzindelijkheid of slaan. Wij moeten jammer genoeg vaak nee zeggen tegen noodoproepen, maar dan proberen wij wel te bemiddelen. Ook als wij een oproep binnen krijgen over bijvoorbeeld een 3-jarige vriendelijke kat zeggen wij nee, maar we helpen wel met herplaatsen. Want deze katten hebben een grote kans op een huisje.”
Boek
Het zorgen voor zo veel katten kost veel geld en omdat Catssanctuary geen stichting is doet Susie niet aan fondsenwerving:
“Ik verkoop via Facebook tweedehandsboeken en sta regelmatig op rommelmarkten om geld binnen te krijgen, ook heb ik een boek over mijn katten geschreven (Catssanctuary – red.) en de winst gaat naar mijn katten toe (de rest is voor de kosten van de drukker en uitgever).”
Heb je ook een mooi verhaal over opvang van of hulpverlening aan dieren, dat je met ons wilt delen? We horen het graag! Mail ons op info@animalstoday.nl
©Animals Today Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?