Maar liefst 36 dieren uit Guatemala krijgen eindelijk de vrijheid die ze verdienen. De dieren zijn gered van de illegale handel en andere ongunstige omstandigheden. Ze mogen nu weer terug naar hun natuurlijke leefomgeving in de vrije natuur.
De dieren werden de afgelopen tijd gerehabiliteerd voordat ze werden vrijgelaten in het Maya Biosphere Reserve. Het gaat onder meer over zes neusbeertjes, acht chachalacas, zeven opossums, vijf Guatemaladwerguilen, drie rolstaartberen en twee grijze valken.
Dieren waren er slecht aan toe
Veel van deze dieren werden uit hun leefgebied in de vrije natuur gehaald, wat vaak leidt tot gezondheidsproblemen. Een wollige opossum kreeg bijvoorbeeld een witte vacht door verkeerde voeding en verzorging, terwijl hij normaal bruin is. Fernando Martinez, directeur van ARCAS, één van de organisaties die deze bevrijding mogelijk maakte:
“Nadat we het dieet van de opossum zorgvuldig in de gaten hadden gehouden en ze uit de buurt van menselijk contact hadden gehouden, kreeg de vacht zijn natuurlijke kleur terug en zocht het dier niet langer menselijke interactie. We hebben ook een witte valk vrijgelaten die naar het reddingscentrum kwam met beschadigde veren en een verwonding aan zijn poot, omdat hij blijkbaar een paar dagen vastgebonden was. Na behandeling van de wond kreeg hij zijn veren terug en had de vogel weer het juiste verenkleed om terug te keren naar de vrijheid.”
Dieren in de illegale handel worden vaak gehouden in krappe, ongeschikte omstandigheden die niet geschikt zijn voor hun soort. Ze krijgen niet de mogelijkheid om hun natuurlijke gedrag te vertonen, en dat leidt tot nog meer fysiek en psychologisch leed. Het vangen van wilde dieren uit de vrije natuur voor nationale en internationale dierenhandel is een globaal probleem. Het speelt dus ook in Guatemala.
HSI Latijns-Amerika is de andere organisatie die zich inzet voor deze dieren. Zij werken graag samen met de lokale partner ARCAS in de redding, rehabilitatie en vrijlating van gevangen dieren. Het einddoel is hen vrij te laten in de natuur zodat de populaties in het wild vergroot worden. Dan kunnen ze zich wellicht weer voortplanten in de habitat waar ze thuis horen.
Dieren horen in de vrije natuur
Naast opvang en terugplaatsen in de vrije natuur, werken de twee organisaties ook samen aan bewustwording, ze roepen mensen op geen wilde dieren als huisdier te nemen. Ook vragen ze verdachte activiteiten bij de autoriteiten te melden.
ARCAS richt zich op de fysieke, medische en gedragsmatige rehabilitatie van dieren die het slachtoffer zijn van handel in wilde dieren en andere vormen van menselijke uitbuiting. Sinds 2007 werkt HSI/Latijns-Amerika samen met ARCAS om wilde dieren in Guatemala te beschermen en te behouden.
Bron:
©AnimalsToday.nl Kasper Wienk