Jaarlijks worden er wereldwijd ongeveer 100 miljoen haaien gedood voor consumptie. Vorige week kondigde de president van Colombia, Iván Duque, aan dat er een verbod komt op de haaienvisserij in het land, als onderdeel van het nationale plan van preventie en actie om het milieu te beschermen. Hiermee hoopt hij onder andere de illegale handel in haaienvinnen tegen te gaan.

haaienvisserij
Totaal verbod op haaienvisserij in Colombia | Foto: Pixabay

Parijsakkoord

Colombia is rijk aan biodiversiteit op land en in zee. Het land telt kilometerslange bossen, moerassen, weides, gletsjers, zee en beschermde natuurgebieden. Vanwege de opwarming van de aarde en om te voldoen aan de eisen van het Parijsklimaatakkoord, lanceert de regering van het Latijns-Amerikaanse land een plan om de schade aan het milieu zo veel mogelijk te beperken. Het plan bestaat uit het overstappen op schone energie en mobiliteit, herbebossing en bescherming van het Amazoneregenwoud, en de bescherming van natuurgebieden en dieren, waaronder het marineleven.

Haaienvlees

De vraag naar haaienvlees en -vinnen is de afgelopen jaren flink gestegen. Daarnaast is de haaienpopulatie flink gedaald. Haaienvinnen dienen als ingrediënt in verschillende Aziatische gerechten en het kraakbeen wordt veelal verwerkt in medicijnen. In Azië is de consumptie van haaienvlees volop gestegen, maar ook op andere plaatsen in de wereld is er steeds meer vraag naar. Dit komt doordat andere vissoorten die daar altijd geconsumeerd werden, zijn verdwenen. Ondanks het verbod op de industriële haaienvisserij dat in 2010 in Colombia is ingevoerd, houdt de jacht op deze dieren nog steeds aan. Voortaan geldt het verbod ook voor ambachtelijke vissers.

douane
Foto: Wikimedia Commons

Belang van de haai

De haai speelt een belangrijke rol in het ecosysteem. Het roofdier staat bovenaan de voedselketen en is daarmee het belangrijkste roofdier van de oceaan. Het is een natuurlijke schoonmaker van de zee, doordat het zieke vissen eet. Volgens Fabio Arjona, directeur van de milieustichting Conservación Internacional, geeft de haai een indicatie van de gezondheid van de oceaan en speelt het dier een belangrijke sanitaire rol in het ecosysteem. Het is daarom belangrijk de haai te beschermen.

Arjona:

“De natuur heeft ons niet nodig, maar de mens heeft de natuur wel nodig. Deze beslissing van het overheidsbeleid markeert een mijlpaal in Colombia, omdat het veel betekent in termen van beslissingen. De haai verandert van een visbron in een hydrobiologische hulpbron. Dit betekent dat de haai voortaan niet meer valt onder het beheer van de nationale aquacultuur en visserij, maar onder het beheer van het ministerie van Milieu.”

Uitsterven

Haaien groeien langzaam en planten zich niet veel voort. Deze prachtige kraakbeenvis staat op het punt van uitsterven. Volgens een analyse, gepubliceerd in het Engelstalige wetenschappelijke tijdsschrift Nature, ontbreken rifhaaien in 19 procent van de koraalriffen ter wereld. Dit is een verontrustende daling tegenover de cijfers in eerdere studies. De mens zou hiervoor verantwoordelijk zijn, vanwege overbevissing en een falend bestuur. De haai is hierdoor functioneel uitgestorven in acht landen, stelt het onderzoek. Daarentegen blijkt dat haaienpopulaties in beschermde riffen juist zijn gegroeid. Zeebiologe Ellen Pikitch en natuurbeschermingsbioloog Nick Dulvy concluderen dat er een verband bestaat tussen de haaienvisserij en de sterke afname van de haaienpopulaties in onbeschermde gebieden.

Armoede

In Colombia bestaat veel armoede. Als gevolg hiervan zijn vissers vaak gedwongen te vissen op schaarse diersoorten om op deze manier zich toch nog van een inkomen te kunnen voorzien. Nu het verbod op de haaienvisserij ook deze vissers wordt opgelegd, hebben zij financiële steun nodig van de overheid. In het nationale plan van preventie en actie is deze steun opgenomen. De vissers zullen een compensatie krijgen en de haai bescherming.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools