De Britse supermarktketen Iceland heeft aangekondigd dat de eigen merkproducten vanaf eind 2018 geen palmolie meer bevatten. Iceland besluit hiertoe omdat deze veelgebruikte plantaardige olie de oorzaak is van het steeds sneller verdwijnen van tropische regenwouden in Zuidoost-Azië, om plaats te maken voor palmolieplantages.
Iceland is daarmee de eerste Britse supermarktketen die heeft besloten om palmolie in de eigen producten te gaan weren, naar eigen zeggen doordat ze erop gewezen zijn dankzij een campagne van Greenpeace. Overigens betreft het alleen de producten van het eigen merk; andere merken voedingsmiddelen en cosmetica die bij Iceland verkocht worden kunnen vanaf 2019 nog wel palmolie bevatten.
Duurzaam sprookje
Hoewel sommige merken adverteren met zogenaamde ‘duurzame palmolie’ is dat volgens Iceland-directeur Richard Walker een sprookje:
“Gecertificeerde duurzame palmolie beperkt op dit moment niet de ontbossing, evenmin als de groei van de hoeveelheid palmolieplantages. Dus zolang er geen duurzaam alternatief is dat ontbossing tegengaat zeggen we nee tegen palmolie.”
Volgens Walker zullen producten met palmolievervangers duurder worden om te produceren, maar deze kosten worden niet doorberekend aan de klant, zo is de belofte:
“Er zullen extra kosten zijn, maar we denken dat dit de juiste keuze is.”
Desastreus
Naar schatting zijn palmolieplantages verantwoordelijk voor 8 procent van het verdwijnen van regenwouden tussen 1990 en 2008. Sindsdien is het aantal plantages alleen maar toegenomen. Vaak wordt het oorspronkelijke bos platgebrand, wat de oorzaak is van veel luchtverontreiniging in Zuidoost-Azië. Daarnaast is het verdwijnen van het regenwoud desastreus voor dieren als orang-oetans en Aziatische olifanten, die veel van hun leefgebied verliezen en steeds verder bedreigd worden in hun voortbestaan.
Goed opletten
Palmolie wordt in enorm veel producten toegevoegd, van broodbeleg tot chocoladerepen en van shampoo tot biobrandstof. Wie niet wil meewerken aan de ontbossing van het tropische regenwoud doet er dus goed aan om in de supermarkt nauwlettend op de lijst met ingrediënten te kijken. Ook is op deze website veel informatie te vinden over palmolie-vrije producten en de alternatieve benamingen gebruikt in non-food producten.
Bron: BBC ©AnimalsToday.nl Bart van Riel