Achter het snoezige en vertederende uiterlijk van de mopshond schuilt een wereld van ellende. Door hun platte snuit kunnen veel mopshonden niet normaal ademhalen en zijn chronisch kortademig bij alles wat ze doen. Om het verder ‘stukfokken’ van de soort te stoppen heeft mopshondenvereniging Commedia besloten om een andere richting in te slaan. De ‘platgeslagen’ mopshond zoals we die nu kennen zal gelukkig uit het straatbeeld verdwijnen.

mopshonden
Een platte snuit en puilogen als vertederende factoren bij mopshonden | Foto: publiek domein

Bij veel rashonden draait het allemaal om kwaliteiten die mensen mooi of leuk vinden, niet om het fokken van het ‘perfect gezonde’ dier. Dit zorgt bijvoorbeeld voor het uitvergroten van uiterlijkheden die vertedering opwekken, zoals grote (uitpuilende) ogen. Een platte snuit schijnt dat effect ook op te wekken, maar terwijl mensen vertederd naar het hondje kijken kan de mopshond in kwestie vrijwel niet ademhalen door zijn neus.

Caring Vets
Katten met platte snuiten hebben dezelfde ademhalingsproblemen | Foto: Caring Vets

Op de website van Rashondenwijzer, een initiatief van Dier&Recht, wordt uitbundig gereageerd op het besluit van Commedia om de fokregels voor mopshonden te veranderen:

“De organisatie geeft hiermee gehoor aan de slechte publiciteit rond de Mopshond. Het ras kwam de laatste tijd regelmatig negatief in het nieuws door campagnes van dierenwelzijnsorganisaties als Dier&Recht. Ook werd er steeds meer overtuigend wetenschappelijk bewijs geleverd over de vergaande gezondheidsproblemen van kortsnuitige dieren.”

Volgens Caring Vets is het fokken van platsnuitige soorten als de mopshond of de Franse buldog, en ook kattensoorten als de Pers, in strijd met de wet:

Caring Vets pleit voor handhaving van de wet Dieren

Opvallende maatregelen
Commedia kondigt een aantal opvallende wijzigingen aan in het fokbeleid. Het stamboek wordt geopend voor look-alikes, outcross wordt toegestaan, mopshonden worden gefokt op langere snuiten die voldoen aan de Nederlandse wet, dekreuen mogen in de fokkerij niet meer onbeperkt worden ingezet en er komt een tweede aangescherpte conditietest. Slaagt de hond niet voor de test dan mag er niet worden gefokt met het betreffende dier.

Het komt er feitelijk op neer dat de mopshond als rashond van uiterlijk mag veranderen en dat er bij de fok meer gelet moet worden op een gezonde lichaamsbouw en andere kenmerken waar het dier beter van wordt, zoals een langere snuit. En door bijvoorbeeld het uitsluiten van kortademige dieren in fokprogramma’s kan de mopshond de komende jaren fysiek een stuk gezonder worden. Dier&Recht is blij met de nieuwe plannen van Commedia:

“Wij strijden al sinds 2010 voor een betere gezondheid van kortsnuitige rashonden, zoals Mopshonden. We lobbyen bij overheid en instanties, overleggen met stakeholders, voeren rechtszaken tegen fokkers en publiceren veterinaire rapporten om het draagvlak te vergroten.”

mopshonden
Mopshonden krijgen een betere toekomst | Foto: publiek domein

Mopshond is winnaar
Commedia is een goed voorbeeld dat verenigingen voor fokkers en liefhebbers een belangrijke rol kunnen spelen in het voorkomen dierenleed dat veroorzaakt wordt door het stukfokken van rassen, omwille van modegrillen die het dier niet dienen. Het besluit heeft een flinke schok veroorzaakt, hetgeen te verwachten is wanneer je aan een schoonheidsideaal komt. Maar dat is een strijd die vanzelf weer gaat liggen, met de mopshond – hopelijk – als winnaar.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel