Het is sneu voor ratten en muizen, maar katten jagen op ze. En dankzij hun jachtinstinct worden straatkatten in New York opeens op met andere ogen bekeken en vinden ze steeds vaker een baan als muizenvanger.
Hoe ga je om met straatkatten? Je kunt ze afschieten of in het wilde weg vangen en euthanaseren. Je kunt ze daarentegen ook diervriendelijk vangen, steriliseren of castreren en bij geschiktheid een baasje zoeken. Of je ziet de voordelen van straatkatten als uitstekende muizenvangers en zet ze aan het werk.
Beheersen
In veel grote steden zijn problemen met zowel katten, ratten als muizen, vooral omdat ze in de buurt van mensen altijd voedsel vinden. New York City wilde het aantal wilde kattenkolonies beheersen en tegenwoordig helpen huiseigenaren en bedrijven een handje, met een speciaal adoptieprogramma voor ‘katten als werkende dieren’.
Met behulp van een trap-neuter-return (TNR) benadering vangen vrijwilligers de katten op een humane manier en brengen ze naar een dierenarts, om daar gesteriliseerd, gecastreerd en gevaccineerd te worden. In hun oor wordt een hoekje geknipt zodat hulpverleners kunnen zien dat het dier is behandeld.
Vraag en aanbod
Zodra er ergens een muizen- of rattenplaag wordt gemeld bestaat de mogelijkheid om zo’n straatkat te krijgen, en zo werden vraag en aanbod samengebracht. Jesse Oldham, kattenexpert voor de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA):
“Hoewel er absoluut geen garantie is dat ze knaagdieren gaan eten, werkt het vaak wel zo. De kat krijgt een thuis en het bedrijf of de eigenaar krijgt minder of geen knaagdieren.”
Er zijn ook privépersonen de via het adoptieprogramma van katten als werkende dieren een straatkat willen opnemen. Oldham:
“We hebben ook veel mensen gezien die alleen van katten houden. Het is leuk om ze in de buurt te hebben, zelfs als ze niet bijzonder sociaal zijn.”
Tevreden klanten
Als extra voordeel wordt genoemd dat dankzij de katten minder chemische bestrijdingsmiddelen als rattengif gebruikt worden, wat veel milieuvriendelijker is en voorkomt dat andere dieren er onbedoeld slachtoffer van worden. Er zouden per maand zo’n 1000 straatkatten op deze manier geholpen worden, naar volle tevredenheid van beide partijen. Voor ratten en muizen blijft het natuurlijk sneu, maar daar hebben katten maling aan.
Bron:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel