Een nieuw ontdekt Australisch springspinnetje is vernoemd naar de onlangs overleden modeontwerper Karl Lagerfeld. De uiterlijke overeenkomsten zijn groot. Lagerfeld was echter niet onomstreden door het gebruik van bont zijn collecties.
In Queensland en New South Wales zijn vijf nieuwe soorten springspinnen ontdekt, waaronder de Jotus karllagerfeldi, een knuffelig uitziend, zwart-wit spinnetje van 5 millimeter, gevonden bij Lake Broadwater via Dalby, Queensland. Verder vonden spinnenkenners de Jotus albimanus (New England national park, New South Wales), Jotus fortiniae (Cape York Peninsula, Queensland), Jotus moonensis (Mount Moon, Queensland) en Jotus newtoni, niet vernoemd naar Isaac Newton, maar naar zijn ontdekker Mark Newton.
–
Karl Lagerfeld op je vensterbank
Springspinnen zijn relatief kleine beestjes en komen ook in onze huizen voor, waar ze nog wel eens op een warme droge vensterbank rondscharrelen, op zoek naar een prooi. Ze maken geen webben maar hebben buitengewoon goed ontwikkelde ogen en kunnen de sprong op hun prooi zeer nauwkeurig berekenen. Springspinnen hebben een vernuftig mechanisme, waarbij de poten hydraulisch gestrekt worden waardoor ze ‘er plotseling niet meer zitten’. Voor de sprong maken ze een veiligheidsdraad om zich te zekeren, zoals bergbeklimmers doen om niet te vallen.
Eigenlijk hebben alle springspinnen wel iets van de ondoorgrondelijke blik van Karl Lagerfeld, of precies andersom.
Kleurrijk
In totaal zijn er 5423 soorten springspinnen bekend binnen in 575 geslachten (Wikipedia). De beestjes meten enkele millimeters tot maximaal anderhalve centimeter, dus vallen niet erg op, totdat je ze ziet. Gevaarlijk voor mensen zijn ze niet. Wel behoren ze tot de meest kleurrijke typjes van het dierenrijk:
Lagerfeld was niet een van de kleurrijkste figuren van het dierenrijk en kwam vaak negatief in het nieuws door het gebruik van bont. Zelfs zo erg dat zijn witte kat een brief kreeg van Brigitte Bardot:
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?