Er is veel dat we kunnen leren van de ontlasting van dieren en asielhonden helpen hierbij. Door fecale DNA-analyses kunnen onderzoekers niet alleen zien van welk diersoort de poep komt, maar ook het geslacht van het dier, wat het gegeten heeft en zelfs de voortplantingsstatus.

speur
Het speurtalent van honden wordt op vele manieren ingezet. Working Dogs for Conservation helpt bij het beschermen van wilde dieren | Foto: Working Dogs for Conservation

Eerder schreef Animals Today al over de indrukwekkende rol die honden kunnen spelen in natuurbescherming. Onze viervoeters zijn uitermate geschikt voor ingewikkeld speurwerk. Volgens Pete Coppolillo, directeur van Working Dogs for Conservation, kunnen we steeds meer leren van ontlasting en helpt zijn team honden daarbij:

“We hebben net met een proef ontdekt dat honden aan de ontlasting van elanden kunnen zien of het dier brucellose heeft of niet. Erg interessant.”

De geurspecialisten van Working Dogs for Conservation, een stuk of 30 honden, helpen om wilde dieren op te sporen en voorwerpen die vaak op de zwarte markt terechtkomen, zoals ivoor en hoornen van neushoorn. En naar blijkt kunnen die honden dus zelfs ziektes opsporen.

Poema’s zoeken
Zoey, een van de meest recente aanwinsten in de roedel, leert nu om poema’s op te sporen. De 1-jarige Belgische Herder is in training om ontlasting van grote katachtigen te vinden. Als ze klaar is met haar training, die zo’n 4 tot 5 maanden duurt, wordt ze ingezet in de Verenigde Staten om ontlasting op te sporen, en later misschien ook in Chili en Argentinië. Volgens Peter is het erg belangrijk dat er honden zijn die dit kunnen:

“Poema’s zijn ontzettend terughoudend en geheimzinnig, het is daarom moeilijk om informatie over ze te verzamelen.”

De speelse en mensgerichte pup Zoey heeft nog een belangrijke taak: ze is de ambassadrice voor het werk dat zij en haar hondenvrienden doen:

“Honden zijn een geweldige manier om aandacht te schenken aan minder bekende, en minder vrolijke oorzaken, zoals kwesties met zebra- en quaggamossels. Het bereik is gewoon geweldig.”

Asielhonden
Working Dogs for Conservation is nu gestart met het uitbreiden van het team door asielhonden, die weinig kans op een nieuwe baas hebben, toe te voegen aan de groep. Het nieuwe programma werkt samen met asielen door het hele land om dakloze honden een nieuwe carrière te geven. Peter:

“Er zijn zoveel geweldig getalenteerde honden in de asielen hier. Veel van de eigenschappen die wij zoeken, zijn precies de kenmerken die honden in asielen hebben. Ze zijn alert, geobsedeerd met balletjes en hebben ontzettend veel energie.”

Speurwerk
Ongeveer 1 op de 1000 honden komt in het programma terecht, speurwerk is niet voor iedere hond weggelegd. De organisatie heeft ook honden aangenomen die het niet tot K9 hond hebben geschopt en honden die ooit werk in het leger hebben gedaan of persoonlijke bescherming. Maar de honden die voornamelijk op balletjes gericht zijn, die vaak het slechts presteren in asielen, zijn meestal de beste in het veld.

Bron: JH News and Guide ©Animals Today Sophie Janssen