De Nationale Raad van Slowakije, het parlement, heeft ingestemd met een bontfokverbod. Vanaf 2021 gaat het verbod op het fokken van dieren voor hun pels in, met een uitfasering tot 2025. Ook in Oost-Europa komt nu langzaam wetgeving op gang om de gruwelen van de bontindustrie uit te bannen en in Slowakije ging dat verrassend makkelijk. Bontboeren kunnen hun biezen pakken.
De Nationale Raad stemde in met het bontfokverbod na slechts zeven maanden campagne onder leiding van Humánny Pokrok, hetgeen menselijke vooruitgang betekent. De non-profitorganisatie publiceerde schokkende undercoverbeelden van een nertsenfarm in Noord-Slowakije. De beelden leidden tot grote publieke verontwaardiging en zo’n 76.000 mensen tekenden in korte tijd een petitie die het einde van de bontfok in Slowakije eiste.
Bontboeren uitgebannen
Het antwoord op de campagne kwam van parlementslid Eva Antošová van de Slowaakse Nationale Partij, die in september een wetsvoorstel indiende waarmee het einde van de bontindustrie werd aangekondigd. Het voorstel is deze week aangenomen met instemming van alle politieke partijen.
Het bontfokverbod gaat van kracht in 2021. Na 2021 mogen geen nieuwe pelsfokkerijen meer geopend worden en de bontboeren die dan nog een bedrijfsvoering hebben kunnen tot 2025 uitkijken naar een echte baan. Het gaat in Slowakije vooral om konijnenfarms, waar er op dit moment acht van actief zijn. Er is ook een nertsenboerderij met een capaciteit van 5000 dieren. Een woordvoerder van Humánny Pokrok reageerde verheugd op het aangekondigde verbod:
“Het is een grote overwinning voor dieren en een teken dat de Slowaakse samenleving vooruitgaat en tienduizenden mensen klaarstaan om op te komen voor dieren en hun bescherming. Slowakije heeft vandaag een grote stap voorwaarts gemaakt en we hopen dat dit het begin is van een nieuwe betere toekomst voor dieren in ons land.”
De organisatie heeft hoop op een positief vervolg:
“De bescherming van dieren in Slowakije tot een politieke kwestie maken is een goed teken en geeft ons hoop dat we ook andere dierenmishandelingskwesties kunnen aanpakken.”
Wie volgt?
Slowakije wordt het 14e Europese land dat een bontfokverbod instelt en het 15e land waar bontfok is uitgebannen, wanneer Duitsland wordt meegerekend. Daar geldt weliswaar geen officieel verbod maar de wetgeving is dermate streng dat bontboeren zich niet langer welkom voelen. En het veelgehoorde tegenargument dat ze dan vertrekken en zich in Oost-Europa vestigen lijkt met het verbod in Slowakije steeds minder hout te snijden. Wie volgt het goede voorbeeld?
–
- Lees ook:
–
Bron:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Geweldig dat weer een land bont gaat verbieden.
Opvallend is dat soms gruwelijke beelden van dierenleed zorgt voor snelle omslag, zoals hier dus het geval was en ook de beelden van het gewelddadig plukken van wreed vastgebonden angorakonijnen snel wereldwijd op grote schaal iets op gang bracht.
Ik vind het daarom wel verbazingwekkend en verbijsterend dat alle gruwelijke beelden van stallen, veetransporteurs en slachthuizen die de afgelopen jaren naar buiten zijn gekomen en uitgebreid in de media aandacht hebben gekregen niet tot een grote omslag in de vleesconsumptie en vee-industrie hebben geleid.
Blijkbaar willen de meeste mensen nog steeds blijven denken “dat je vlees nodig hebt”.
En hun hersenen zijn zo gewend aan de stofjes uit vlees in hun lichaam dat zij vaak opgefokt of zelfs agressief worden wanneer iemand suggereert dat zij beter minder vlees kunnen eten.
Waarschijnlijk is de tijd er nog niet rijp voor.
Er komt een tijd dat we ons niet meer voor kunnen stellen dat we op zeer grote schaal talloze dieren in een stal propten, miljoenen dieren per dag met geweld transporteerden en wreed afslachten om vervolgens in stukjes te hakken, te verpakken, te kopen in een winkel, in een pan te gooien en dan op te eten.