Realityster Simon Cowell, bekend als jurylid van het Amerikaanse programma Idols, doneerde onlangs bijna 33 duizend dollar aan de Humane Society. Deze organisatie gebruikte het geld om een hondenvleesboerderij in Zuid-Korea te sluiten. Hiermee verlost Cowell zeker 200 honden uit een vreselijke lijdensweg vol angst, pijn en ziektes. De trouwe viervoeters worden vervoerd naar de VS, Canada, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, waar zij zo snel mogelijk een liefdevol huis zullen krijgen.

Simon Cowell
De Humane Society heeft 200 honden gered van vleesboerderijen, dankzij een donatie van Simon Cowell | Foto (illustratief): Maggie Hanson/flickr

Deze hondenboerderij is al de 13e die de Humane Society heeft gesloten, wat neerkomt op zeker 1400 geredde honden. Naast het opvangen van honden, geeft de Humane Society ook voorlichting aan hondenfokkers, om hen te inspireren om in plaats van dieren te fokken, planten te telen.

Cowell komt door zijn soms heftige kritiek op televisie over als een harde man, maar schijn bedriegt, want achter zijn grote mond zit een klein hartje. De Humane Society had de arme honden zonder zijn donatie niet kunnen redden. Claire Bass, directeur van de Humane Society is hem erg dankbaar:

“Cowell’s donatie bood ons de kans om 200 honden te verlossen van een afschuwelijk bestaan. De honden op deze boerderijen verkwijnen onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Ze leven in vieze kooien en hebben nooit veiligheid gekend. Wij willen deze beestjes redden, en ze voor het eerst in hun leven zorg, liefde en een zachte mand geven.”

Geschat wordt dat er ruim 17 duizend hondenfokkerijen zijn die jaarlijks 3 miljoen honden afmaken voor hun vlees. De cijfers zijn niet officieel, omdat honden niet onder de veestapel vallen. Hierdoor worden de honden niet geteld, de fokkerijen nauwelijks gecontroleerd en bestaan er weinig regels voor het fokken van honden voor hun vlees.

Ondanks deze hoge cijfers, lijkt er een verandering gaande in Zuid-Korea. Dankzij de ophef die, voornamelijk in het westen, heerst omtrent het eten van hondenvlees, is er ook een daadwerkelijke daling te zien in Zuid-Korea: zeker 70 procent van de Zuid-Koreanen weigeren nu het eten van hondenvlees. Vooral de oudere generatie eet nog hondenvlees. Bovendien nemen meer Zuid-Koreanen een hond als huisdier.

Ook de overheid heeft strengere wetten opgesteld voor hondenboeren. Zo zijn er hogere normen wat betreft de hygiëne, het behandelen van de dieren en de leefomstandigheden. De in mei gekozen president Moon heeft overigens zelf ook een geredde hond uit een boerderij geadopteerd als huisdier. Hoewel de hondenvleesfokkerijen nog niet zijn afgeschaft, zijn dit wel stappen in de juiste richting.

Bronnen:

©Animals Today Varja Dijksterhuis